Zou Forrest Gump nog Apple aandelen kopen?

“Lieutenant Dan got me invested in some kind of fruit company. So then I got a call from him, saying we don’t have to worry about money no more. And I said, that’s good! One less thing to worry about.” (Forrest Gump, Oscarwinnaar in 1994)

 

De film Forest Gump werd uitgebracht in 1994. Iedereen moest steeds lachen met de beslissingen en de argumenten van Forrest Gump. Maar had je toen 20.000$ geïnvesteerd in dat fruitbedrijfje dan had je vandaag 1,2 miljoen dollar.

Hebben aandelen van dit fruitbedrijfje nog een groot potentieel?

99% van de markt is positief over Apple. Hierdoor neigt de markt naar het maximale punt van entropie, waarbij iedereen die dacht het aandeel te kopen effectief gekocht heeft. Bij een correctie wordt dan serieus aan de boom geschud. We zagen een eerste correctie de voorbije 2 weken. Vooralsnog geven de nieuwste kwartaalresultaten de markt nieuwe redenen om het aandeel bij te kopen. We zullen zien hoe ver dit reikt. Maar iedereen, zo goed als alle beleggingsfondsen, zitten al tjokvol Apple aandelen. Dan is het vet van de soep.

De ganse beleggingswereld zat te wachten op de nieuwe kwartaalresultaten van Apple. Die hebben alweer de verwachtingen verslaan. De winsten stegen met bijna 100%. Het aandeel  stijgt 7,5% nabeurs tot 602$. Die stijging is vooralsnog beperkter dan bij de vorige kwartaalresultaten, toen het aandeel meer dan 10% hoger ging.

Het is mathematisch en historisch onmogelijk dat Apple deze stijging kan aanhouden. Marges en marktaandeel maken momenteel alles. En voor beide is Apple nu aan het pieken. Het lijkt haast onmogelijk dat de marges op de producten nog veel zullen stijgen. Het regent momenteel rechtszaken tegen Apple en dat kan in de komende maanden en kwartalen negatief uitdraaien. Het marktaandeel is reeds aan het zakken, maar door de gigantische algemene vraag naar de elektronische producten (smartphones en tablets) ziet men dit nog niet in de absolute en relatieve verkoopscijfers van Apple-apparatuur. Zie voor meer informatie een interessante studie van Reggie Middleton.

De producten van Apple hebben slechts een 2-jaar levensduurte vooraleer de originaliteit verloren gaat. Samsung kan de producten zoals de iPad perfect kopiëren en neemt niet het risico van de innovator. De waarde die de voorbije maanden aan het bedrijf Apple werd toegedicht is veel meer dan de winsten die komen van de iPad en de iPhone. Binnen een termijn niet zo ver van vandaag, zal Apple nieuwe producten (steeds meer) moeten uitvinden om die marktwaarde te rechtvaardigen terwijl hun oude producten (zoals nu met de iPod) interesse verliezen.

Technisch wordt het interessant om te zien of de koers van Apple boven 610$ kan gaan. Dat is het 19-daags gemiddelde. Waarom is het 19-daags gemiddelde belangrijk? Dat is een gemiddelde dat hefboomfondsen heel nauwgezet in het oog houden. En meer dan 200 hefboomfondsen zijn belegd in het aandeel Apple! Geen enkel aandeel is zo sterk vertegenwoordigd in de posities van hefboomfondsen. Maar ook ‘gewone’ beleggingsfondsen zoals bijvoorbeeld Carmignac Patrimoine, Europa’s grootste beleggingsfonds, heeft Apple als tweede grootste aandelenpositie.

Sinds de exponentiële stijging van het aandeel Apple vanaf december 2011 en vanaf 400$, was het 19-daagse gemiddelde het steunniveau voor de koers. Dat zie je op de groene lijn in onderstaande grafiek.

Die steun werd 2 weken terug gebroken wat de correctie activeerde. Een nieuwe opwaartse doorbraak door dit gemiddelde kan voor een nieuwe (en allerlaatste??) piek in dit aandeel zorgen.

We blijven in het oog houden hoe dit aandeel evolueert volgens het ultieme voorbeeld van een zeepbel, zoals door supertrader Jesse Livermore eerder werd uitgetekend. Gaan we nu  de test zien zoals in stap 12, of nog een nieuwe top? Ik ga op bepaalde momenten shortposities verder verhogen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Zou Forrest Gump nog Apple aandelen kopen?

 1. Johan zegt:

  Beste,

  Ik kan jouw email adres nergens vinden.
  Zou het mogelijk zijn om uw emailadres door te geven ?

 2. goldandglory zegt:

  Beste,

  al uw vragen, verzoeken en donaties kunnen gestuurd worden naar quintillioncapital apestaartje gmail.com.

  Ik kan wel niet garanderen op alle vragen te antwoorden.

  mvg,
  Goldandglory

 3. Pingback: Kleine en grote tikken worden uitgedeeld. | Goldandglory's Blog

 4. Pingback: KBC zit met alle Europese banken in het oog van een ‘shit storm’. | Goldandglory's Blog

 5. Pingback: Waarom Apple een muilpeer krijgt. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s