Walvissenjacht bij JP Morgan, en IJslandse & Venezolaanse oplossingen voor Spanje & Griekenland.

JP Morgan Chase Bank heeft het vlaggen. Eén van de machtigste banken ter wereld, hét vlaggenschip van de Amerikaanse financiële industrie, is aan het wankelen. Oog om oog, tand om tand. Dat komt ervan als je 70 biljoen dollar aan derivaten in de boeken hebt en er geen weg mee weet. Ze hebben het volledige financiële systeem kapot gemanipuleerd. JPM moest vrijdag een trading verlies van 2 miljard bekend maken. Het lijkt peanuts in deze wereld, maar er zit meer, véél meer achter dit verlies dan 99% durft denken. Laat staan wat de gewone media zullen berichtgeven. Dit verlies is opnieuw een barst in het complexe financiële systeem dat zo onder druk staat dat het elk moment in elkaar kan ploffen. En wanneer dat gebeurt, mogen we ons allemaal de volgende dag bezig houden met onze eigen tomaten planten.

Kort gezegd:

Trader Walvis van JPM jaagt er 2 mld USD door. De trader kreeg de bijnaam Walvis omdat hij met zijn gigantische posities vaak volledige markten opslokte! Al jaren waarschuwen de doemdenkers voor de gigantische derivatenposities van JPM. Steevast kon JPM de dans ontglippen. Nu niet meer. Financieel is het geen drama voor deze megabank (het verlies van 2 mld USD was op een portefeuille van 360 mld USD), maar qua imago is het een enorme opdoffer. De roep om strengere regels neemt weer toe. Arme Jamie. Titelt de FT: “Jamie Dimon is a whale of a hedge fund manager.” (niet alleen Dexia wordt dus over de vermaledijde HF-kam geschoren). Het meest pijnlijke van deze affaire is dat de betrokken eenheid net als doelstelling had om de balansrisico’s van JPM in te dekken. “Wat als de helft van het bedrag verloren zou gegaan zijn?”, vraagt de FT zich af. Dan zou het eigen vermogen van JPM (183 mld USD) weggeveegd zijn… Met een slordige 1100 mld USD aan deposito’s is JPM een van de grootste depositobanken ter wereld.

De koers van JP Morgan nam vrijdag een duik van bijna 10%. Vandaag ging er nog eens 3% af. Kan de Fed en de Amerikaanse schatkist een totale ineenstorting vermijden, een derivatenmeltdown? Het initieel gemelde verlies van 2 miljard lijkt alvast nog op te lopen… Wordt vervolgd!

JP Morgan probeerde de markten in edelmetalen kapot te maken. Nu maken ze zichzelf kapot. Dat ze zichzelf ophangen, Jamie Dimon & duivelin Blythe Masters, aan het hoogste schavot op Wall Street.

De aandelenkoers van JP Morgan maakt sowieso wat vreemde bewegingen tijdens de huidige crisis. Vaak scherp op en neer. Sinds eind 2009 een lange zijdelingse trend. De laatste beweging is wel heel duidelijk.

Dat net JP Morgan, de bank met de allergrootste posities in derivaten, hiermee in de problemen komt, gaat ook duidelijk maken dat er nog verliezen in de toekomst zullen aankomen. JP Morgan heeft, niet in godsnaam, voor 70 biljoen dollar aan derivaten. Dat is bijna 5 keer het BNP van de Verenigde Staten. 70 biljoen dollar is evenveel als het BNP van de volledige aardkloot. Denk daar eens over na. Of beter, laten we de derivaten van JP Morgan eens in biljetten van 100$ op elkaar stapelen. Zoals hier.

Wel, je hebt die mooie palletten aan dollarbiljetten gezien. Nu even stapelen om aan de derivaten positie van JP Morgan te komen. Dit is het!

Soms zegt 1 foto meer dan 70 biljoen woorden.

Walvissenjacht bij JP Morgan? Hou uw harpoenen al gereed!

Er wordt de laatste dagen veel gerateld over een Griekse exit. Een  “Grexit” zoals alleen een twitter-idioot dat kan noemen. Wel, die exit is al 2 jaar te verwachten. Hij zal er komen. Mijn hoofdscenario is dat Griekenland uit de euro-zone gaat, net als Portugal, Spanje en nog een paar landen. Deze landen zal men evenwel binnen de Europese Unie houden. Europese bureaucraten zullen zich dan jarenlang bezighouden met plannen op te maken om die landen opnieuw in de eurozone te krijgen. Dat zal veel papierwerk opleveren voor het Eurocratische bolwerk. Hoera, hoera.

Minstens tot zolang Spanje niet uit de Eurozone ligt, zullen die beurzen hard blijven zakken. Vergelijkbaar met de Griekse beurs die reeds 90% van zijn waarde verloor sinds de top in 2007.

De Spaanse beurs, in grafiek hieronder, is nu aan het niveau gekomen van tijdens de crisis van 2008. Hetzelfde lage niveau als na 11 september 2001 en boven de uitbodeming van de crisis 2002-2003.

Er is nog veel potentieel voor de Spaanse beurs om lager te gaan, wat wil je met een werkloosheid van 25%, een land in een ontkenning van een Depressie!?

De Spaanse beurs zit nu een beetje waar de Atheense beurs zich eind 2010 en begin 2011 bevond. Eenmaal het door cruciale steunniveau’s dook, versnelde de daling enorm! De Atheense beurs daalde toen nog eens van 1500 punten naar de huidige 580 punten. In 2007 noteerde de Atheense beurs boven de 5000 punten, bijna 10x hoger!!!

Politici kunnen blijven liegen, maar beurzen liegen op lange termijn niet.

De Cypriotische beurs, hetzelfde sirtaki-deuntje:

De Spaanse en Atheense beurs kunnen echter nog heel wat leren van de beurs van Reykjavik. Kijk eens hoe de Ijslandse beurs sinds begin december met 23,5% gestegen is:

Op lange termijn is echter duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer de Griekse beurs zijn dreun te boven zal komen. Een eeuwigheid! Dat zie je ook bij de IJslands beurs. Er zullen nog vele vulkaanuitbarstingen en aswolken komen en gaan vooraleer die beurs weer op zijn top van weleer staat!

Wat een prachtige smackdown!

De enige beurs van wie Amerikaanse én Europese centrale bankiers wat kunnen leren om de niveau’s van weleer te kunnen evenaren is de beurs van Caracas. Gigantische stierenmarkt in Venezuela! Olé!

+112% sinds begin 2012! +600% sinds de val van Lehman Brothers. Eat your heart out, Ben Bernanke!

Een aandelenbeurs houdt van de geur van hyperinflatie, verbrand papieren geld, en elektronische geld dat door de computerkabels giert.

Intussen is de Venezolaanse munt niet meer officieel gedevalueerd sinds de laatste keer begin 2010 , maar op de zwarte markt tiert de inflatie welig.

Een andere munt die het de laatste weken moeilijk heeft, is de Australische dollar. De rente werd er verlaagd, wat de hoofdreden is voor de terugval. De reden alszou de Aussie last hebben van de Griekse crisis is bullshit, maar sommige marktcommentatoren gebruiken het als argument. We verkeren gewoon in een liquiditeitscrisis en goede activa worden bij het huisvuil gezet, vooral ook activa waar men de laatste maanden en jaren duurzame winst op kon boeken.

De Aussie dollar is nu terug gecorrigeerd tot de uitbraakniveau’s (ten opzichte van de euro).  Zullen de weerstanden van voorheen nu een steunniveau worden? Zie vorige berichten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Australië, Devaluatie, grafieken. Bookmark de permalink .

3 reacties op Walvissenjacht bij JP Morgan, en IJslandse & Venezolaanse oplossingen voor Spanje & Griekenland.

 1. wimmy zegt:

  Beste, het goud verkeert nu al maanden in een dalende trend. wanneer zie je deze te wijzigen maw hoe ver kan goud in usd nog dalen? ook zilver ligt er beroerd bij met opnieuw serieus onder de 30 usd…

  • goldandglory zegt:

   Beste Wimmy,

   De dalende trend in goud en zilver werd eerst in werking gesteld door manipulatie en nu zijn weinig nieuwe kopers geïnteresseerd door de (onterechte) vrees voor deflatie. De Grieken zullen binnenkort merken dat goud het goed doet tijdens een mix van deflatie en inflatie, samen met de uitvoering van een Argentijnse corralito.

   Goud kan eventueel nog dalen tot ongeveer 1300$. Zilver mogelijk tot het uitbraakniveau van 21$. Dat zou echt zeer straf zijn, nl. dat de volledige stijging gecorrigeerd wordt. Zilvermijnen zullen dan in problemen komen zoals in 2008, toen hun cashcost per ounce evenveel of hoger bedroeg dan de zilverprijs.

   Wanneer deze correctie voorbij is (ten laatste tegen september, denk ik), zal de prijs weer snel hoger gaan. Het is wachten op nieuwe interventies van centrale banken en die zullen er dit jaar nog moeten komen of het financiële systeem zal nog harder imploderen dan in 2008. Op dat moment verwacht ik de goudprijs nog eens op 1 dag met meer dan 100$ stijgt (cfr. september 2008).

 2. Bennos zegt:

  Volgens Lyndsey Williams is dit nog maar het begin.
  Iedereen is nu gericht op Griekenland/Europa en de VS, maar de derivatenhandel is veel belangrijker. Deze man heeft het vaker goed “voorspeld”. Zoals bijv. de olieprijs naar 150 dollar en weer terug naar ca 50 dollar.
  Volgens hem hebben banken in de VS het geld van QE1 etc. weer geinvesteerd in derivaten. Die daarna zullen crashen voor eind 2012. De 2 miljard verlies van JP Morgan was het eerste signaal. Klinkt aannemelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s