Griekse “corralito” op komst.

Het is nu een kwestie van dagen, maximaal weken, vooraleer in Griekenland een herhaling van de Argentijnse “corralito” zal plaatsvinden. Het Griekse financiële, economische en sociale systeem is van een Depressie in een complete doodstrijd verzeild geraakt.

Het nieuws dat er nu een finale bankrun aan de gang is op het financiële systeem verspreidde zich de afgelopen dagen als een lopend vuurtje door de wereld. Er was al een tweetal jaar een ‘gezapige’ Griekse bankrun aan de gang -laten we het een ‘bankjogging’ noemen-, maar sinds de jongste verkiezingen van begin mei heeft dit proces zich versneld. Het wordt de doodsteek voor het Griekse financiële systeem, vergelijkbaar met de finale bankrun die een financiële instelling zoals Fortis in september 2008 de das omdeed. Griekenland is reddeloos verloren tenzij alle belangrijke centrale banken ter wereld een paar honderden miljarden euro’s en dollars ter beschikking stellen om dat ene pietluttige landje te redden. En dan nog kan de redding opnieuw mislukken, net zoals met de redding van de Kredit Anstalt bank in 1931. Maar als de centrale banken dat toch nog eens proberen, mogen ze meteen een paar duizenden miljarden (biljoenen) ter beschikking klaarhouden om niet veel later een Spaanse, Portugese, Italiaanse, Belgische en Franse exit te vermijden. Op dat moment valt er niet meer veel “to exit”.

Een adviseur onder de voormalige Griekse regering van Papandreou verklapte dat er reeds werd gepraat over een Griekse exit uit de euro-zone en dat er zelfs experts van de Argentijnse devaluatie werden bijgehaald! De conclusie van die experts was dat een gelijkaardige Griekse gebeurtenis niet positief zou uitdraaien.

Maar daarmee ben ik allerminst overtuigd dat dit niet zal gebeuren. Integendeel, de voorbije dagen werd duidelijk dat een Griekse exit eerder in de zeer nabije toekomst ligt.

Het is nu een kwestie van dagen, maximaal weken, vooraleer in Griekenland een herhaling van de Argentijnse “corralito” zal plaatsvinden. Hierbij worden voor het ganse land kapitaalcontroles ingevoerd waarbij het geld niet meer naar het buitenland kan vluchten. Rekeningen in buitenlandse munten én euro zullen bevroren worden, dit om de bank run te stoppen. Bovendien zal men ook de maatregel invoeren waarbij de Grieken per dag slechts een laag maximaal bedrag aan cash geld per dag of per week van de rekening kunnen halen. Buitenlandse munten zullen uiteindelijk omgezet worden in drachmes. Waarna deze nieuwe munt wordt ingevoerd en quasi met onmiddellijke ingang wordt gedevalueerd ten opzichte van de euro en andere wereldmunten.

Tijdens de Argentijnse corralito verloren letterlijk miljoenen mensen hun levenslang gespaard vermogen in één oogwenk. De lokale aandelenmarkt crashte catastrofaal (in Athene reeds 90% onderuit, maar kan nog enkele keren 90% zakken!), net zoals de lokale obligatiemarkt. Mensen met zogenaamde veilige obligatiebeleggingen kregen het ook hard te verduren toen hun pensioenen overnacht 40% aan koopkracht verloren bij de devaluatie, en uiteindelijk 75% aan waarde verloren.

Sfeerbeelden van de Argentijnse corralito:

Er rest mij nog de vraag of deze maatregelen in Griekenland eerstdaags worden ingevoerd door de overgangsregering om de bankrun te stoppen, of dat men nog de tijd heeft om te wachten tot net na de nieuwe verkiezingen in juni waarbij dan de overwinnaar van de verkiezingen met onmiddellijke ingang het volledige Griekse systeem kan “resetten”. De winnaars van Argentijnse verkiezingen kondigden eerstdaags na hun overwinning ook drastische maatregelen aan. Het ziet er naar uit dat de resterende tijd tot de verkiezingen voor de Grieken niet genoeg zal zijn om het nog uit te houden. Het Griekse financiële systeem is aan het bloeden uit de aorta. Dat loopt zelden goed af.

Argentinië is het voorbeeld voor Griekenland en Griekenland wordt het voorbeeld voor ons allen. Ontken dit op eigen risico!

Een interessante documentaire over de Argentijnse crisisjaren werd hier reeds eerder besproken: https://goldandglory.wordpress.com/2011/11/12/dont-cry-for-europe-argentina/

Intussen komen ook de voorstellen binnen voor de nieuwe Griekse bankbiljetten:

Ter herinnering: het volgende schreef ik in april 2010:

“Zonder hulp gaat Griekenland onvermijdelijk bankroet. Geeft Europa het geld dan zijn ze gedoemd om er straks ook uit te delen aan Portugal, Spanje, Italië, België, en verder.. Tot Duitsland breekt, weigert nog een land te steunen en dat land uit de eurozone moet stappen. Dan breekt de eurozone. Ofwel in twee delen, een sterker en een zwakker deel. Ofwel breekt de eurozone helemaal gefragmenteerd (minder waarschijnlijk). Als Duitsland Griekenland weigert te helpen dan hebben we gegarandeerd met een Grieks bankroet te maken waarbij de situatie zal escaleren naar een Argentinië-scenario. Rellen, Revoluties, Presidenten die om de haverklap worden afgezet, Bank Runs, Devaluaties van de nieuwe drachme, et cetera…”

Het ironische is nu dat zelfs mét de hulp van Duitsland hetzelfde scenario zich voltrekt!

Update: Hieronder zie je de voorpagina van The Economist van deze week. Het is een hele mooie cover met een subtiele betekenis. Griekenland zal de brandende toorts van bankruns doorgeven aan andere landen. In Spanje begint het ook te kietelen voor een bankrun.

The Economist publiceert vandaag ook een artikel met als titel: “Here comes the corralito?” De journalist maakt exact dezelfde conclusie met betrekking tot de Griekse opties:

“It (Greece) will also, surely be forced to follow Argentina in freezing bank accounts and imposing capital controls to stop citizens taking their hoarded euros out of the country; euros may be forcibly stamped as drachma. There will be a black market in which traders prefer accepting proper euros to new-fangled drachma. Moreover Greece has still not balanced its budget; in the absence of overseas finance, it will face a choice between imposing additional austerity anyway or printing new drachma to pay its bills, a stratagem that might eventually lead to rapid inflation.”

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bank run, Devaluatie, Europa, muntencrisis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Griekse “corralito” op komst.

  1. Pingback: Dagen die aanvoelen als decennia. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s