Een Masterplan tegen een storm van schijterij.

Een “shitstorm”, of hoe wil je dat ik dit vertaal?

“There’s a shit storm coming like nothing you ever knew.” Norman Mailer

“This ultimately broke down German society.  Pensions became worthless.  Marriages became scarce, and the whole moral system began to break down, not unlike what you see in the play ‘Cabaret.’  And it all came about because of banking policy.” Art Cashin

Het masterplan om de ‘shitstorm’ te doorstaan.

Nu Europees president Van Rompuy zijn Masterplan klaar heeft, kan met een gerust hart gesteld worden dat de crisis voorbij is. Het is echt voorbij, wie had dat ooit gedacht? Het is tijd om verder te gaan en positief te denken. Luieren in de zon, luisteren naar de vogels. Haiku’s schrijven.

Van Rompuy zei enkele weken terug dat de crisis voorbij was. En zelfs ondanks het feit dat de crisis voorbij was, heeft hij er toch nog eens een oplossing voor klaar! Voorwaar, dat heet genialiteit!

Er wacht Europa nu een ongelofelijke verrassing. Van het einde van de crisis die nu een zekerheid is, gaan we naar een nieuwe Eurotop in september en daarna nog één in december. De Europese leiders wisten vorige week hun belangrijkste doelstelling te realiseren: de markten nog eens voor te liegen om op gemak in vakantie te kunnen gaan. De volgende eurotop in september zal dan nog meer uitklaren. En in december zal de Euro-crisis al in een ver verleden liggen, de meeste mensen zullen het als bij wonder vergeten zijn.

Of niet? Gaan de ontwikkelingen in de financiële markten zich nu afstemmen op Europese tops zoals het establishment zou wensen? Gaan de financiële markten nu rustig wachten totdat alle verdragen geratificeerd zijn, de Europese bankenregulator is opgestart, het ESM –wonder  kant en klaar is om alle schulden op te lossen, et cetera? Gaan de schulden van de nationale overheden in Europa zonder problemen in de markt worden geplaatst in tussentijd? Is de vicieuze link tussen banken en overheden nu prachtig gebroken zoals men beweert doordat er een akkoord zou zijn om banken rechtstreeks te financieren via het ESM (Europees Stabiliserings Mechanisme)?

Natuurlijk niet. De nieuwe ideeën die de Europese leiders vorige week naar voren schuiven, zijn gewoon pure zever. Het zal niets oplossen. Niets tot de triljoenste macht. En dat blijft niets.

Ik herhaal mezelf, maar: “Wie gelooft die mensen nog”.

De Europese leiders hebben nog geen enkel probleem sinds het begin van de crisis opgelost met al hun “plannen”. Er was eerst het EFSM, dan het EFSM, dan het ESM. Wie kan het nog allemaal uit elkaar houden????? Het EFSM werd voorgesteld als een alles-oplosser. En toch hadden we met Griekenland de grootste schuldherschikking aller tijden. En de crisis sloeg wonderbaarlijk over naar andere landen.

Al die plannen, al dat geld, al die voorwaarden, al die garanties… Lees eens een boek over de hyperinflatie in Frankrijk in de 18de eeuw en je zal zien: in de aanloop naar die hyperinflatie kwamen er ook een massa overheidsplannen met geld uit. De een na de ander. Meer en meer overheidsplanne, meer en meer geld. Meer garanties. En de situatie werd er maand na maand enkel erger op.

“If I had to say what will burst the thing, it will be banks that do it.  And if banks start to go down, we know from 2008, when banks start to crumble, then the whole system falls.  You can postpone the collapse of a government, but you can’t postpone the collapse of a bank if the people are lined up outside and saying, ‘Give me my money.” (Don Coxe, BMO Capital)

Europa gaat gewoon op megalomane wijze ineenstorten:

1: Er is de schuldencrisis

2: Er is de bankencrisis

3: Er is de economische crisis

4: Er is de sociale crisis

Het ESM.

En kijk even hoe men dit wil oplossen. Men wil de bankroete banken geld geven via een mechanisme (ESM) dat ongeveer 15% kapitaal krijgt van de bankroete overheden. De andere 85% wordt in de markt geleend, met als waarborg opnieuw diezelfde bankroete overheden. Hieronder de verdeling van de waarborgen:

Het ESM gaat dus obligaties proberen uit te geven, gegarandeerd door bankroete overheden om in bankroete banken te beleggen.

Aan dat mechanisme is dus niets veranderd. NIETS. Dát is de basis van het Masterplan.

Het is eigenlijk bijna hetzelfde mechanisme als het EFSF, als je nog zou weten wat dat is.

Het voornaamste dat vorige donderdag en vrijdag (eind juni 2012) werd besloten, is dat men dat geld rechtstreeks in de bankroete banken wil pompen. ZONDER enige voorwaarden. Jaja, neem het gewoon. We stellen niet teveel vragen. Er komt wel een Europese bankenregulator, maar God weet wanneer. We willen de landen in nood alvast geen verdere besparingen opleggen. Dat fnuikt de groei. Het ESM kan eventueel ook staatsobligaties kopen van landen in nood. Voor als het eventueel nodig zou zijn. Je weet maar nooit, hé. Ondanks het einde van Van Rompuy’s crisis.

We gaan gewoon pompen, geld versluizen van Noord naar Zuid. Met als resultaat dat elk land in Europa van het ESM nu geld wil krijgen. Oorspronkelijk enkel bedoeld voor Spanje, maar nu wil ook Ierland dit. Graag met terugwerkende kracht, dank u! Ook Griekenland wil dit voor zijn bankroete banken. Hey, zelfs België vroeg al of Dexia hier gebruik van kon maken. Cyprus wil nu ook geld. Het heeft het nodig. Met banken die 800% van de economie bedragen. De Sloveense premier heeft ook al teken gemaakt dat een ‘bailout’ nodig is. Wie wist dat Slovenië reeds de euro heeft?

Qua joekel van ‘Moral Hazard’ kan dit tellen. Ik zou zeggen: dat ESM wordt een gigantische doorgeefsluis van kapitaal aan de bankroete banken. Elke bank zal roepen dat ze verliezen hebben, afwaarderen als zotten, om maar geld te krijgen van dat ESM. De staatsbanken zullen dit als eerste doen. En dat zijn er intussen heel wat. De andere banken zullen binnenkort heel wat verliezen kunnen opbiechten, met dank aan de problemen in de markt van rentederivaten. Slechts een markt van een paar honderdduizend miljarden euro’s. Geen probleem, Herman. Ogen dicht! Dat lost zich vanzelf op!

Een paar extra dingetjes.

Ik zou zeggen dat ESM wordt een gigantisch doorgeefsluis, maar eerst moeten er nog een paar dingetjes gebeuren. Slechts een paar dingetjes:

1/ Het ESM moet door alle landen geratificeerd worden. Graag voor 12 juli.

2/ Alle landen moeten effectief hun deel van het kapitaal storten. En snel.

3/ Geen enkele bank mag dit ESM gebruiken voor het einde van het jaar of tot wanneer er een Europese bankenregulator is.

4/ Het ESM moet in de markt gaan en nieuwe obligaties uitgeven. Voor miljarden euro’s. Liefst honderden miljarden.

5/ Het ESM moet effectief kopers vinden in de markt voor deze obligaties. Obligaties die …. ik herhaal… gegarandeerd worden door bankroete overheden om in bankroete banken te beleggen. Dat zijn de bankroete banken die op hun beurt opnieuw blootstelling hebben aan de bankroete overheden, want die banken hebben een massa staatsobligaties gekocht van de bankroete overheden. En daarop hebben ze nu een massa verliezen. Uiteraard. Snappie???!!!!

Wie wil die ESM-obligaties nu niet kopen? Liefst aan een lage rente van 1,5% en prijzen aan de volle pot! Veel rendement heb je als koper van die obligaties toch niet nodig want er is toch geen risico aan verbonden? De crisis is over, zei Van Rompuy himself! Die obligaties zijn een veilige belegging. Beter dan Facebook-aandelen, ik zeg het u!

Om het nog beter te maken. De voorganger van het ESM, nl. het EFSF moest ook obligaties verkopen. Dat was soms zo’n mager succes dat men op bepaalde momenten niet genoeg in de markt kon verkopen waarna het EFSF de eigen obligaties opkocht!!

We gaan verder met de “dingetjes” die nog moeten gebeuren, want ik ben intussen wat afgedwaald. We zijn er bijna:

6/ De banken mogen niet meer dan 500 miljard euro opvragen (met 700 miljard in het ESM). Terwijl de banken nog voor vele tienvouden aan toxische derivaten in bezit hebben… in een markt die op dit eigenste moment binnenstebuiten wordt gekeerd als gevolg van de Libor-manipulatie, in een markt die nog veel meer onder druk zal komen dan we ooit gezien hebben en reeds banken op hun knieën bracht. (cfr. Dexia & de JP Morgan walvis).

Anders heeft Europa een nieuwe ‘firewall’ nodig. Of een nieuwe ‘bazooka’. Amai, die termen zijn zó 2011, maar ze zullen opnieuw terugkomen.

7/ De perifere Europese landen moeten eigenlijk niet teveel geld meer opvragen voor hun depressieve economieën via het ESM. Eigenlijk best ook niet meer voor hun schuldfinanciering. Want als al die bankroete banken al zoveel geld nodig hebben is er geen geld meer om overheidsobligaties van landen in nood op te kopen. En eigenlijk heeft het ESM niet genoeg geld in the pocket om de vervallende schulden schulden van Spanje en Italië op te kopen. Alhoewel, het ESM hééft dat geld nog niet. Ik herhaal het gewoon nog maar eventjes, dat dingetje. De bankroete landen moeten eerst nog 15% storten van het ESM-kapitaal en dan moet ‘iemand’ de uitgegeven obligaties nog in de markt opkopen. Iemand moet dat kopen, iemand met geld. Maar wie? Diezelfde bankroete landen? Diezelfde bankroete banken? China? De Marsmannetjes? We hebben echt een teken van buitenaards leven nodig. Liefst buitenaards leven met véél geld.

8/ In tussentijd mag er geen verdere tegenslag gebeuren, van welke aard dan ook. In gans Europa. Geen tegenslag. Blijf allen rustig binnen en kom in januari 2013 maar eens terug buiten! Er mag ook niets gebeuren in de VS of in China, geen recessie of erger. Alles loopt het best op wieltjes. Economie in overdrive en op de rollen.

Geld verdienen.

Natuurlijk, en nu komt het beste… de politieke leiders gaan nu zeggen dat de landen geld gaat verdienen op de uitgifte van deze obligaties. Ja, verdienen. Sloten geld gaat er verdiend worden.

Zoals de Belgische staat geld ging verdienen aan Fortis en aan Dexia. Zovééél.

Oh ja, een bankencrisis tussen nu en december kan onmogelijk nog eens plaatsvinden. Het is niet omdat het merendeel van de voorbije bankencrisissen steeds in de maanden augustus en september plaatsvond dat het in 2012 opnieuw kan gebeuren. We hebben een Europees masterplan, weet je wel! Het Europese bankensysteem is nu onaantastbaar!

Conclusie.

Alles is dus ok. De politieke leiders hebben een masterplan. Hebben ze altijd al gehad. Het kan onmogelijk falen. Dat kan gewoon niet. Het is een Masterplan. Voor de Verenigde Staten van Europa. Dé wereldmacht van de 21ste eeuw. The Empire!

Enkele bronnen:

http://www.forbes.com/sites/timworstall/2012/06/29/eurozone-bailout-it-still-might-not-work/

http://www.tfmarketadvisors.com/2012/06/14/efsf-and-esm-funding-explained-in-detail-why-italy-is-ok-with-it/

http://www.zerohedge.com/contributed/2012-06-29/eu-summit-europe-needs-capital-not-political-posturing

http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/6/28_Greyerz_-_Greatest_Financial_Collapse_The_World_Has_Ever_Seen.html

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304299704577500982100334286.html?mod=googlenews_wsj

http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.welt.de%2Fpolitik%2Fdeutschland%2Farticle107612788%2FEuropa-greift-nach-unserem-Geld.html

http://www.zerohedge.com/news/germany-cries-europe-coming-our-money-greece-promptly-obliges

http://www.financialsense.com/contributors/michael-shedlock/how-much-esm-firepower-is-there

http://www.financialsense.com/contributors/david-kotok/europe-and-yogi-berra

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Stability_Mechanism

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/index_en.htm

http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/financial_operations/2011-07-11-esm-treaty_en.htm

http://www.scribd.com/doc/98302124/Stealth-Subordination-Citi-Matt-King-June-25-2012

Dit bericht werd geplaatst in Europa, European banks. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een Masterplan tegen een storm van schijterij.

 1. Nico zegt:

  Hoi, ik heb veel respect voor de tijd en het werk dat je in deze blog steekt.
  Het wordt inderdaad een masterplan om nog eens een paar honderd miljard erdoor te jagen om alleen wat tijd te kopen.Ondertussen is er een eind gekomen aan 50 jaar gaullisme.De duits franse steunpilaar is gebroken.Grote europese politieke onzekerheid komt eraan.De grote europese fragmentatie is een zekerheid.Evenals het in gebreke blijven op de stapels obligaties,in alle geuren en kleuren,van landen,banken,fondsen,mechanismen,….
  De tijd tikt, en de stapels worden groter. Als het systeem begint te ontrafellen,heb ik altijd gedacht dat ze zouden pompen en drukken om terug verder te kunnen naar ?
  Momenteel denk ik dat dat geen zekerheid wordt ,door de snelheid dat de ineenstorting van alles en nog wat met zich mee zal sleuren en banken en landen op hun schulden in gebreke zullen blijven, grote kapitalen automatisch zullen verschuiven naar actieva met waarde.
  Dag per dag naderen we gebeurtenissen die we vroeger niet voor mogelijk hielden.
  Gokje, waarschijnlijk ergens in 2013 begin fragmentatie die zich verder ontwikkeld naar 2015, waarbij kapitaal vanaf hier versneld zal gaan verschuiven naar actieva van vaste waarde.

 2. Pingback: Don’t f*ck with the EURO-LOVERS ! (just kick their ass!) | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s