Straffeloosheid en de paradox van de ondergang.

“De grote paradox van de ondergang van het Romeinse rijk is dat het niet aan zijn eind kwam omdat men er intern niet meer in geloofde of het bestaan ervan niet meer wenste.”

(Adrian Goldsworthy, auteur -met wat een achternaam!- van ‘De val van Rome’)

 

Vorige week berichtte de FT nog dat het gerechtelijk onderzoek naar zilvermanipulatie in de markten zou worden stopgezet wegens het ontbreken van voldoende bewijzen.

Deze week krijgt de wereld te horen dat een andere gerechtelijk onderzoek, namelijk een onderzoek naar de verantwoordelijkheid van Goldman Sachs in de Amerikaanse hypotheekcrisis, ook wordt stopgezet. Serieus? Ja. En waarom? Vanwege het ontbreken van voldoende bewijzen. Moeha! Nu ja, eigenlijk was dit te verwachten. En toch, de bewijzen zijn zó duidelijk en in zo grote getale aanwezig. Emails en vele andere getuigenissen tonen de schuld en verantwoordelijkheid van Goldman Sachs aan.

In tegenstelling tot de vrijspraak van Goldman Sachs zouden we op zijn minst volgende taferelen moeten zien vooraleer de crisis overwonnen kan worden:

Voorlopig niet dus. En dit allemaal in het land dat president Obama ging veranderen??? Onder deze president geen verandering. Het is enkel véél erger geworden. Obama is verre van de Jezus, de Gandhi, de Mandela die men had verwacht. Het is gewoon een neger die er alles aan doet om het frauduleuze systeem in stand te houden. (En ik ga me niet excuseren voor deze laatste zin.)

Intern doet het establishment er dus alles aan om deze crisis te overwinnen.

En toch. De westerse wereld is reddeloos verloren. Straffeloosheid heerst voor de grootste en machtigste criminelen en anderzijds zijn er zodanig veel belachelijke regels voor Jan met de pet waardoor hij constant bedreigd wordt door politie, advocaten, en de instituten boven hem.

De slinger is volledige de verkeerde richting uitgegaan. Wanneer dergelijke misdaden, gigantische wereldfraudes, ongestraft worden gelaten… en wanneer de gewone burgers continu in het oog worden gehouden door de overheden en aan de meest idiote regels moeten voldoen…

Lees eens deze anekdote. Exemplarisch voor de tijd waarin we leven.

Deze westerse wereld is compleet doorgedraaid en zal ineenstorten. Geen twijfel mogelijk.

We zien het gewoon niet omdat we er te diep in zitten.

De straffeloosheid komt steeds vóór de grote ineenstorting. En niet erna. We hebben al een ineenstorting ervaren, maar de grote val, ‘the big one’, moet nog komen. Het zal magnifiek worden.

Vijf jaar geleden, in de zomer van 2007, las ik nog een boek met als titel ‘De Grote Krach’, over de crash van 1929 en de daaropvolgende Depressie. Wie had verwacht dat een jaar later de moderne versie daarvan zou plaatsvinden? 99% van alle mensen, en ook van de ‘hooggeplaatsten’ moest zich achteraf excuseren dat ze het niet hadden zien aankomen.

Deze zomer lees ik boeken met als titel “Collapse” en “De val van Rome”.

Bij deze bent u gewaarschuwd. U doet ermee wat u zelf wil.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in revolutie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Straffeloosheid en de paradox van de ondergang.

 1. rneyens@telenet.be zegt:

  Vriendelijke Groeten

  Robert Neyens

  rneyens@pandora.be

 2. RN zegt:

  Welke zijn de auteurs van je vermelde boeken “Collapse” & “De Grote Krach” ?

  • goldandglory zegt:

   Dag RN,

   De auteur van het boek ” Collapse” heet Jared Diamond. Het boek gaat dieper in hoe ooit heel machtige, intelligente beschavingen en/of wereldrijken in het verleden konden ineenstorten. Voorbeelden zoals de Maya’s, de Vikingen, Angkor Wat en het mysterie van Paaseiland worden besproken. De auteur kijkt ook hoe onze huidige complexe beschavingen al dan niet kunnen overleven, zoals in Australië, China, Afrika, etc. De auteur bekijkt de zaken niet vanuit een economisch, maar eerder vanuit een ecologisch en sociologisch perspectief. Toch is het zéér interessant om te lezen welke idiote beslissingen vaak aan de basis lagen voor de ondergang van beschavingen in het verleden. Achteraf gezien lijkt alles logisch dat men niet de juiste oplossingen bedacht voor hun problemen. Net zoals nu!

   Van het andere boek ” De Grote Krach”, dat ik momenteel niet bij me heb, ga ik eens de auteur moeten opzoeken. Het is een oud boek, nog van in de tijd toen men het engelse woord ‘crash’ in het nederlands met “krach” vertaalde. Geeft wel een heel mooi perspectief over de zeepbel op wallstreet in de jaren ’20 en de daaropvolgende crash en depressie.

 3. Peter ter Velde zegt:

  Gelukkig dat je ook tot de conclusie bent gekomen dat ODRAMA een grote charlatan is.
  Een wolf in schaapskleren!!!

 4. diederik zegt:

  Beste,

  Met grote interesse lees ik al enige tijd jouw berichten.
  Daarin wordt de val van het ‘westen’ voorspeld. Het ‘oosten’ of de opkomende landen vind ik niet terug in die analyse. Betekent dit dat beleggingen in aandelen en/of obligaties in die regio wel nog potentieel hebben, ondanks de grote correlatie tussen beide regio’s ?
  De scenario’s die geschetst worden zijn bij momenten angstaanjagend. Moeten we daarom extra fysiek goud en zilver bijkopen om ons vermogen te beschermen wetende dat onze ptf voor ca 15 % uit fysiek goud, ca 10 % goud- en zilvermijnen en ca 2 % fysiek zilver bestaat ? Ik vraag geen concrete kooptips, maar naar welke verhouding zou je streven ?
  Ik kijk alvast uit naar je volgend bericht.

  • goldandglory zegt:

   Dag Diederik,

   Bedankt voor je bericht. Mja, misschien spreek ik te weinig over ‘het oosten’ versus het westen. Tijd ontbreekt daarvoor, maar desalniettemin is het belangrijk.

   De val van het westen tov de opkomst van het oosten. Eigenlijk moet dat niet meer voorspeld worden. Het is gewoon voor onze ogen aan het gebeuren.

   Algemeen hebben beleggingen in het oosten van de wereld (of de opkomende markt) meer potentieel. Simpelweg, er is meer groei, meer potentieel en er zijn een pak (een berg) minder schulden. De overheden hebben er heel weinig schulden, compleet in tegenstelling tot de westerse landen. De consumenten hebben er ook minder schulden waardoor een algemene huizencrisis zoals in het westen (VS, Ierland, Spanje, Nederland, etc. – bijna niet mogelijk is. Dus obligaties van opkomende landen zijn te prefereren boven westerse. Bovendien is het ook interessant om wat te diversifiëren qua beleggingen in lokale munten van die landen Brazilië, China, Singapore, etc.

   Qua aandelen, blijft de volatiliteit ook daar van kracht. Zo zie je dit jaar ook slechte prestaties van Chinese aandelen. Op lange termijn zou ik meer in die regio’s geloven, maar een crash is ook daar niet onmogelijk. Maar een herstel zal daarna even krachtig zijn.

   Het blijft wel opletten voor politieke risico’s, corruptie bij bedrijven. Maar uiteindelijk zijn die risico’s hier in het westen even groot geworden (cfr nationalisaties van banken, etc).

   Wat betreft edelmetalen denk ik dat 2% zilver veel te weinig is. Zilver noteert aan spotgoedkope prijzen, nu is nog het ideale moment om het percentage te verhogen aangezien zilver een zware correctie achter de rug heeft. Ook al betaal je btw, dan nog koop je momenteel zilver aan goedkope prijzen. Je hebt bijna maar 1/10de aan fysiek zilver in vergelijking met fysiek goud. Dat is te weinig. Zilver noteert nu goedkoop tov goud. Desnoods kan je bij hogere zilverkoersen je zilver inwisselen voor goud. (nu zou je eventueel het omgekeerde kunnen doen)
   Zilver noteert met 27$ aan de helft van zijn topkoers ooit (50$ in 1980, en bijna ook in april 2011), goud noteert aan het dubbele van zijn topkoers ooit (850$ in 1980). Zilver zal die inhaalbeweging maken op een fenomenale manier.

   Goud- en zilvermijnen zou ik aan de huidige niveau’s zeker bijhouden, Ze zijn algemeen gezien te goedkoop geworden, zeker tov andere aandelen.

   groeten

 5. Guy zegt:

  Het citaat uit het boek van Adrian Goldsworthy lijkt meer steek te houden als je één woord schrapt:
  “De grote paradox van de ondergang van het Romeinse rijk is dat het (niet) aan zijn eind kwam omdat men er intern niet meer in geloofde of het bestaan ervan niet meer wenste.”
  Overigens las ik enige tijd geleden een artikel waar verschillende maatschappelijke aspecten vergeleken worden tussen het oude Rome en de US. Er is meer dan alleen “moral hazard”.
  “Rome and America: differences and similarities” (http://gwyde.blogspot.be/2011/06/rome-and-america-differences-and.html)

 6. goldandglory zegt:

  Dag Guy,

  Je zou in eerste opzicht kunnen denken dat het citaat met de eerste “niet” weglaten meer steek houdt:
  “De grote paradox van de ondergang van het Romeinse rijk is dat het aan zijn eind kwam omdat men er intern niet meer in geloofde of het bestaan ervan niet meer wenste.”

  Echter, de twee negaties hebben wel degelijk hun belang! En daarom is het net een paradox! Je zou het in eerste instantie niet verwachten.

  “De grote paradox van de ondergang van het Romeinse rijk is dat het NIET aan zijn eind kwam omdat men er intern NIET meer in geloofde of het bestaan ervan niet meer wenste.”

  Of dit laatste citaat anders geschreven: “Het Romeinse Rijk kwam aan zijn einde, ook al bleef men er intern in geloven, ook al bleef men het bestaan ervan wensen.”

  Het citaat toont aan dat het Romeinse Rijk ook in verval trad terwijl men het probeerde te redden…

  Dit is zeer vergelijkbaar met wat de Eurozone nu beleeft. Europa kent in grote delen een enorme neergang, ook al blijft men er intern in geloven. Ook al blijven al die eurocraten wedijveren voor steeds méér Europa. Dat is net de paradox. Men wil méér Europa en men lijkt zo hard hun best te doen om die crisis op te lossen, en toch kent het een neergang.

  Veel mensen denken dat deze crisis zal opgelost worden omdat er een masterplan is, van de politici of god wie dan ook. Wel dat is fout. Denk je dat men in het verleden geen masterplan had? Denk je dat de Romeinen geen masterplan hadden om hun ondergang tegen te gaan? Tuurlijk, maar het hielp niet! Denk je dat de Soviets de instorting zomaar lieten begaan? Denk je dat Hitler zich zomaar gewonnen gaf? Iedereen heeft altijd een plan. En toch lukt het op zoveel momenten niet om de ondergang te ontlopen!!!

  De manier waarop Euro-lovers blijven geloven dat méér Europa de beste én enige oplossing is, is niet echt intelligent (en hier blijf ik zéér eufemistisch).

  Ik ken een diplomaat die al 10 jaar gelooft in Europa. Eerst geloofde hij mij niet dat Europa ooit dergelijke crisis zou kennen. Altijd minimaliseren. Het zal nooit zo ver komen. Maar het kwam steeds verder… En nu die crisis er is, blijft hij geloven dat méér Europa de enige oplossing is.

  Ik begrijp niet hoe je zo lang verkeerd kan blijven denken. Maar bon, bij de Romeinen, de Soviets en de Nazi’s bleven ze op een bepaald moment ook in hun denkpatroon hangen. Dé truc is om dynamisch te denken. Steeds opnieuw alles in vraag stellen.

  De grote paradox van de Euro-crisis is dat de Eurozone niet aan het ineenstorten is omdat de eurocraten er intern niet meer in geloven. Het is aan het ineenstorten om vele andere redenen…

 7. Pingback: Don’t f*ck with the EURO-LOVERS ! (just kick their ass!) | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s