Is de daling van de euro voorbij?

De mogelijkheid bestaat dat de euro een perfecte daling ten opzichte van de dollar achter de rug heeft.

 

Dat betekent niet dat alle landen in de eurozone zullen blijven. Wanneer landen als Griekenland, Portugal, Spanje en anderen de eurozone verlaten wordt de euro als munt sterker.

Dit betekent allerminst dat de problemen in Europa opgelost zijn. Dit betekent niet dat er geen verdere Depressie zal zijn in Europese landen.

Dit is slechts technische analyse. Veel hangt af of Draghi zijn suggesties waar kan maken. Indien Draghi zal printen tegen de sterren op, dan kan de euro op gelijke basis de muntenoorlog uitvechten met de dollar, het pond, de yen, en andere munten.

Dat betekent dat die munten aan verschillende snelheden zullen dalen ten opzichte van goud. Zoals we reeds eerder zagen. Het betekent dat de euro zich op dezelfde basis kan ontwaarden als de andere munten. Dat de andere munten zomaar konden bijgedrukt worden werd tot nu toe als positief gezien. Hoe idioot.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in dollar, Europa, muntencrisis. Bookmark de permalink .

14 reacties op Is de daling van de euro voorbij?

 1. Michael zegt:

  Komaan: hoe kan de euro nu terug appreciëren als er verschillende landen de euro verlaten? Het vertrouwen in die munt zal weggevaagd worden. Reden te meer om er alles aan te doen de euro in zijn huidige vorm (of enkel zonder Griekenland) te behouden…

  • goldandglory zegt:

   Hoe kan de euro terug appreciëren als er verschillende landen de euro verlaten?
   Omdat mensen vaker kanker overleven als een tumor wordt weggehaald.

   Hoe kan een mens kanker overleven als de tumor niet wordt weggehaald?

   Hoe kan een mens kanker overleven als het geneesmiddel dat je aanreikt net de oorzaak van de ziekte is?

   Europa heeft hier en nu de kans om als schip sneller te varen door enkele landen als ballast (al dan niet tijdelijk) overboord te gooien. Doen ze dit nu niet met enkele perifere landen, dan wordt de kans veel te groot dat de ‘sterke’ landen zoals Duitsland er in een later stadium zelf de brui aan geven.

   http://www.zerohedge.com/news/guest-post-how-draghi-opened-door-hyperinflation-and-denied-fed-exit-strategy

   • Michael zegt:

    Je zit in dat scenario niet langer met de euro, maar met een heel andere munteenheid. Dat is net mijn punt: hoe beslis je in de huidige irrationele marktomgeving waar je moet stoppen met snijden? Wat is gezond en wat niet? Is Duitsland volgens jou gezond? Eens zien hoe zij zullen omgaan met de chaos volgend op het wegvallen van de euro. En wat met hun staatsschuld, hun moeilijk sociaal-economisch evenwicht. Nee, ik geloof niet in de neuro of whatever might follow.

    • goldandglory zegt:

     Dit is hilarisch. Eerst stelden de euro-lovers dat er geen problemen waren in Europa. Nu weten ze niet meer te stellen wat géén probleem meer is. Ze betwijfelen zelfs of de Duitse economie nog gezond genoeg is.

     Wel tiens!!! Misschien hadden ze een paar jaar geleden maar eens naar mij moeten luisteren toen ik zei dat de boel ging ineenstorten! Hadden ze toen Griekenland onmiddellijk de bons gegeven, dan was dat 1 tumor minder. Dan hadden ze er nog eens een paar andere eruit kunnen snijden en dat was het dan. Nu zijn we minstens 2,5 jaar later en de tumoren hebben tentakels over het ganse lichaam.

     En nu gebruikt men het argument dat ook Duitsland in de problemen zal komen om geen landen eruit te gooien. De euro-lovers zullen altijd de feiten zo draaien om er argumenten van te maken om de euro te behouden. So be it. Ik heb gezegd dat de Eurozone de Titanic was hé. De Estse cartoon staat ook nog op de site. De psychologie van de euro-lovers is net dezelfde als de psychologie die heerste bij de uitvinders van het schip en de kapitein van de Titanic. Ze ontkenden de problemen tot het véél te laat was en ze namen al te veel verkeerde beslissingen. Ze draaiden de feiten in alle richtingen nadat de ijsberg was geraakt, om hun argument dat de Titanic onzinkbaar was te handhaven.

     En nu moet ik geloven dat die superintelligente mensen die het niet zagen aankomen, de euro én de Europese Unie opeens kunnen redden??

     En dus gebruikt men het argument dat ook Duitsland in de problemen zal komen om geen landen eruit te gooien.

     Zijn die euro-lovers nu gewoon idioot of doen ze alsof?? Ik heb het al genoeg gezegd: het is NIET meer mogelijk om dit nog op te lossen zonder pijnlijke gevolgen. Hoe langer men wacht met die pijn uit te stellen hoe harder de crisis nog zal toeslaan. En oh boy, zoals het er nu uitziet én met de al te voorspelbare reacties van Europa en het nationale overheden: De crisis zal nog beenhard worden.

     Nu al heeft een Italiaanse vader zich levend verbrand voor het Italiaanse parlement en Griekse vaders zich opgehangen in het park voor het Griekse parlement, but you haven’t seen anything yet!!!

     Dus je punt is: laten we niet snijden in Europa.

     Laten we gewoon hopen dat de nieuwe tumoren die Draghi en de nationale regeringen (à la Hollande) in de Europese economieën pompen de kanker zullen verdrijven. Ja, laten we vooral dat doen.

     Dream on.

     Ik geloof niet in de euro, de neuro of whatever. Het ganse systeem moet eerst wijzigen. (en het zál wijzigen, just not yet!)

     Ik geloof al helemaal niet meer in diegenen die de problemen van geen kanten zagen aankomen. Zij proberen de problemen nu op te lossen met de verkeerde oplossingen. Het zal het enkel erger maken.

     Ik geloof in mezelf. Ik heb genoeg bewezen dat ik de problemen heb zien aankomen. Er is vooralsnog geen enkel teken aan de wand dat ik het verkeerd zal hebben.

     Helaas, pindakaas.

    • Michael zegt:

     Ik kan alleen maar concluderen dat we in oktober dringend nog eens samen op café moeten 🙂
     Maar on topic: economie is geen exacte wetenschap, net als politiek. Het gaat er in belangrijke mate om wat je gelooft of hoe je je boodschap verkocht krijgt. Eurolovers zijn niet allemaal zuivere utopisten. Ik heb ook al genoeg aangegeven dat ik als eurolover meer dan inzie dat het pijnlijk zal zijn, wie dat ontkent gelooft echt in Sinterklaas. Maar waarom moet economische hardship het politiek project op de klippen jagen? De meerwaarde van de EU blijft duidelijk tegenover het alternatief. Noem me een optimist, maar ik stel vast dat na 4 jaar crisis de EU haar geloofwaardigheid sterk aan het opbouwen is. Bewijs? kijk maar naar de Nederlandse verkiezingen en Wilders zijn uitslag.

    • goldandglory zegt:

     ah!!! Jij bent die Michael?!!!
     Ik was al aan het vrezen dat er twee dergelijke euro-zotten zouden bestaan. Gelukkig niet dus! Pfioew! 😉

   • Michael zegt:

    Ik heb net die post op zerohedge gelezen: interessant, maar de auteur gaat er wel van uit dat de ECB zal evolueren naar een onbeperkte aankoop van obligaties. Hij analyseert correct dat het mogelijk niet tot hyperinflatie komt doordat landen eruit zullen stappen. De situatie in de EU is immers anders dan in Argentinië door het feit dat de ECB tegenover verschillende landen staat en niet één overheid die de druk enorm kan opvoeren. Het risicio bestaat, de sprong is genomen, on verra…

 2. Nico zegt:

  Hoi,China probeerd rustig de yuan te devalueren tov de dollar.
  Europa blijft belangrijkste handelspartner van china, een verzwakking van de euro gecombineerd met verslechterende europese economie,speelt in het nadeel van de exporteurs die ook worden geconfronteerd met hogere arbeidskosten als gevolg van overheidsbeleid.
  Er doen veel geruchten de ronde dat china de euro/eurozone schuld koopt om een ineenstorting van de euro te voorkomen.
  ECB zal op 6 sept bijeenkomen,en had gewaarschuwd dat ze hun beleidsacties pas zouden aankondigen na het besluit van de gcc(12 sept).Ondertussen zijn er toch al bond kopen acties.
  Bij de naderende beslising van de gcc is er een grote kans dat ze voorwaarden zullen opleggen.
  Als dit gebeurd zal onzekerheid zegevieren.midden lange tot lange termijn obligatie rendementen van prefere eurozone landen zal stijgen, endeze landen zullen gedwongen worden te lenen in het korte segment.(ecb ondersteuning),maar is duidelijk onhoudbaar.
  De euro ligt aan het infuus.

 3. Peter ter Velde zegt:

  De Euro behouden, Michael?
  Hoe eerder dat gedrocht weg is, hoe liever.
  Het sleept ons mee in de afgrond van de mediterrane ellende.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!!

  • Michael zegt:

   De Euro is meer dan een symbool geworden: laat ze vallen en het vertrouwen in ons Europees project valt stil. Een grondige sanering in mediterrane landen is nodig, maar waarom niet binnen de Euro? Niemand wou Californië uit de “dollarzone” smijten toen de staat failliet ging. Het grote probleem is dat er nog steeds lijken uit de kast blijven vallen. Als alle kaarten op tafel liggen én een politiek engagement bij de rest van Europa overeind blijft, is de euro verre van verloren. En het kan: hoewel zoveel waarnemers de reeds gezette stappen in Europa afdoen als onvoldoende, blijft dit een enorme stap voorwaarts. Niets sluit uit dat het niet nog verder kan gaan.
   En let op: ik heb het hier niet over de waarde van papiergeld vs goud. Ik wil geen uitspraken doen over de geldontwaarding die de euro (of wat men daar ook voor in de plaats wil laten komen) net zo goed zou raken als de dollar, de yen of de yuan. Ik heb het enkel over het politieke project .

 4. Jens zegt:

  De euro,doordrengd van schuld,is zo sterk dat ze bijna geen rente hoeft te betalen omdat degenen die het verkwanselen het zo goed als gratis krijgen.

  • goldandglory zegt:

   En zie hoe de euro stijgt, terwijl er vorige week net werd aangekondigd dat de ECB zal monetiseren tot in de dood (van de euro). Het lijkt onlogisch, irrationeel, maar goed, zo is het nu eenmaal.

   De kranten kopten dat de euro onomkeerbaar is geworden. Idioot. Geen enkele munt is onomkeerbaar geworden. Zelfs niet de Byzantijnse solidus, maar die bleef tenminste zo goed als 800 jaar een referentie in Europa en omstreken!

   De kans dat de euro het traject van de solidus even lang zal uithouden is quasi nihil, tenzij de link met goud véél, véél krachtiger wordt. De euro is een munt van 12 à 13 jaar oud, een puber volop aan de drugs!

   • Ben zegt:

    De link met goud is veel krachtiger dan jij denkt. Een stijgende goudprijs in $ verzwakt de dollar. Een stijgende goudprijs in euro versterkt juist die euro! Een groot verschil voor hun respectievelijke balansen. Goud mag bovendien niet op de balans van de FED (tenzij aan de middeleeuwse prijs van 42$/ounce) omdat ze willen dat de $ as good of better is dan goud. De $ als Store of Value. Maar Schuld kan geen reserve zijn! Vandaar dat goud op de balans van de ECB (dat het trimestrieel herwaardeert aan marktprijs). De euro gaat openlijk in competitie met goud (disciplinerende functie). De euro wil en kan niet beter zijn dan goud! EMU ijvert nog steeds voor meer orthodoxie en austauriteit dan de FED. Het mandaat van de ECB verschilt substantieel dan het mandaat van de FED. De ECB wil bewijzen dat de euro ook een Store of Value kan zijn. De Angelsaksische pers en co zouden natuurlijk niet liever hebben dan dat de ECB ver-FED.

 5. Pingback: Geld drukken. Niets nieuws onder de zon. (Deel III) | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s