Wanneer de yen harakiri pleegt.

De Japanse munt zal sterven. Dit weekend waren het verkiezingen in Japan en de oppositie partij LDP heeft hard gewonnen. Hun leider, Shinzo Abe, wordt de nieuwe premier. Hij was 5 jaar geleden al eens premier maar had toen een rampzalig beleid gevoerd. Nu wil hij het beter doen. Hij wil de munt, de Japanse yen, offeren op het altaar van de Japanse economie. Hij heeft gezegd dat hij een nieuwe voorzitter van de Japanse centrale bank wil die ongelimiteerd geld drukt om de Japanse economie te stimuleren. Er moet kost wat kost inflatie gecreëerd worden.

Twee maanden geleden ging ik hierdoor short op de yen. De yen is de voorbije jaren veel gestegen, veel te veel. Het is voorbij. Het is zot genoeg geweest.

Acht jaar lang steeg de euro ten opzichte van de yen. Maar sinds 2008 wist de yen dat verlies in de helft van de tijd, in 4 jaar, weer goed te maken. Hierbij zie de Euro-Yen grafiek. Het is mooi geweest voor de yen. Niet dat ik zó uitermate positief ben over de euro, maar de euro zal stijgen ten opzichte van de yen omdat de Japanse munt veel te duur gewaardeerd staat.

20121114_EURJPY sinds 1999

 

De Japanse overheid heeft meer dan 1 biljard yen aan schulden (1 quadrillion), de Japanse schuldpositie is problematischer dan die van Griekenland. En Griekenland is een dood land dat door Europa wordt rechtgehouden. De Japanse centrale bank zit reeds aan QE9 en zelfs dat is nog onvoldoende.

Japan wordt momenteel rechtgehouden door de eigen burgers, de eigen spaarders, maar dat zal niet lang meer duren. Vergrijzing en incontinentie leiden tot financiële incompetentie. De internationale financiële markten beginnen zich nu te focussen op Japan en de schuldsituatie. Als de nieuwe premier echt voet bij stuk houdt en de yen harakiri laat plegen, dan is het hek van de dam.

Het zal wereldwijd gevolgen hebben voor de beurzen. Aandelenmarkten, obligatie- en valutamarkten.

De yen kan nu tijdelijk oververkocht zijn. Neen, beter: het is tijdelijk oververkocht. En ik weet niet wat er nu op korte termijn zal gebeuren met de yen. Het kan tijdelijk opveren, maar evengoed verder doorzakken. Als de yen nu verder doorzakt, wordt het dramatisch want dan zakken we voor de yen ten opzichte van vele munten doorheen cruciale steunniveau’s (of weerstandniveau’s afhankelijk van hoe je het bekijkt).

Op de euro-yen grafiek zie je dat we op een weerstandslijn aanbotsen sinds 2008.

20121217_EURJPY, resistance at 110.50 since 2010

 

Of omgekeerd, op de yen-euro grafiek zie je dat we op weerstand én steunniveau’s genaderd zijn. Hierbij zie je zelfs dat de steun teruggaat tot het jaar 2000.

20121217_JPYEUR, longterm resist support since 2000

 

Ik voorzag bijna twee maanden geleden een versnelde daling van de yen ten opzichte van de euro en dat meldde ik op mijn twitteraccount (ik kan niet alles melden op de blog). Nu weet ik het even niet meer, de trade is tijdelijk onzeker. Rond de huidige niveau’s is even alles mogelijk op korte termijn. Het meest waarschijnlijk zou zijn dat de yen nu even wat herstelt en dan zijn daling verder zet. Maar wie weet gaat de yen onmiddellijk volledig kopje onder en dan kan het héél snel gaan waardoor je amper de kans hebt om in te grijpen.  Op lange termijn blijf ik dus duidelijk negatief over de yen. Het is een drama in wording.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in centrale banken, Devaluatie, muntencrisis. Bookmark de permalink .

8 reacties op Wanneer de yen harakiri pleegt.

 1. Stéphane zegt:

  Ik maak de volgende bedenking. Gezien Japan met deflatie kampen is het interessant voor de japanners om overheidspapier op te kopen en vrij makkelijk dus om overheidspapier bij te drukken en te versassen aan de particulier. Wanneer er inflatie zou komen, valt deze incentive weg en zullen de japanners met geld ander papier willen kopen of oorden opzoeken… Wat een stevige streep door de overheidsrekening is… Toch?

 2. Nico zegt:

  Hoi, ik zat zowat te denken, als ik verkeerd ben mag je het gerust laten weten.
  Dat Japan moeilijk kan inflateren op langere termijn.
  Qe = verwatering van eenheden(geen uitbreiding )
  Qe=geld stelen van iedereen om dan plaatselijk in de markt te pompen.(=verstoringen=bubbels )
  Qe leidt enkel op korte termijn tot inflatie door onwetendheid van de bevolking die denken dat ze meer eenheden bezitten,maar in werkelijkheid meer verwaterde eenheden van minder waarde.
  Japan is denk ik voorbij dit punt van valse inflatie.
  Als ze Qe ongecontroleerd in de markt pompen hebben ze totaal geen idee waar deze terecht komt,en dit zal meestal vloeien naar hete plaatsen.
  Idem met schulden creéren uit het niets.Men moet er meer en meer creéren om grotere schulden door te rollen.Hoe meer schuld hoe meer vraag naar munt .(wegens belofte te betalen)
  Japan kan enkel langdurige inflatie creéren door productie,meerwaarden,ontdekingen,(meer
  welvaart)
  Gewoon mijn gedacht, maar valuta is enorm complex en gaat m’n petje te boven.
  MAAR er zijn grote verstoringen op wereld vlak.
  Het conflict over de Senkaku eilanden.
  5 onopvallende eilanden in oost chinese zee waar japan,china en taiwan aanspraak op maken.
  Met veel olie en gas als je het mag geloven.
  11 sept heeft jap er 3 van genationaliseerd.Dit buiten China gerekend.
  Vs verklaard als eilanden onder jap controle,vs verplicht is jap te steunen op grond van een 1960 veiligheids verdrag.
  Vs bouwd militair centrum op Okinawa 250mijl van senkaku eilanden.
  China heeft ook al vliegdekschepen verzonden.
  Dit zet vs tegenover china door japan.Zo zie je het weer ,sommigen voor de olie, en anderen willen macht, maar er zal niet alteveel goeds uit voortvloeien.
  Hou Okinwa in de gaten.

 3. goldandglory zegt:

  QE is inderdaad verwatering van eenheden. De geldeenheid. Maar ook verwatering van overheidschulden, i.e. staatsobligaties.

  Japan kan makkelijk inflateren. Ze moeten er gewoon voor zorgen dat de eigen bevolking geen staatsobligaties meer opkoopt. Het is niet nodig dat Japanners hun obligaties te verkopen en die tegoeden naar andere markten doen stromen. Gewoon de Japanse burgers laten ophouden met obligaties op te kopen is voldoende om de ganse dynamiek te doen keren.

  Watch it. Japan kan wel eens dé verrassing van 2013 worden.

  Japanse banken zijn ten dode opgeschreven als Japanse rente begint te stijgen.

  Heeft het IMF (de wereld) nog geld om Japan onder curatele te plaatsen? We hebben het hier wel even over een andere grootte-orde dan Ierland, Hongarije of Griekenland. Japan is derde grootste economie ter wereld.

  Gaat de nieuwe Japanse premier ook een nieuwe centrale bankier kiezen die van Goldman Sachs komt?

  En ja, nieuwe Japanse premier wil de pacifistische grondwet wijzigen. Dat kan wat geven met de Chinezen en Koreanen….

  Sowieso valuta-oorlogen, misschien meer… http://blogs.reuters.com/breakingviews/2012/12/19/south-koreas-next-leader-will-face-a-currency-war/

  Veel vragen die een antwoord zullen krijgen in 2013…

  • wimmy zegt:

   Beste,

   Ik hoop, net als andere lezers van deze blog, opnieuw uw verwachtingen, deze keer voor 2013, te mogen lezen één der eerste dagen…

   • goldandglory zegt:

    Dag Wimmy,

    Ik ga je niet te lang laten wachten en geef mijn verwachtingen voor 2013 mee. Mijn verwachtingen voor 2013 staan, zoals gewoonlijk, haaks op de consensus. De consensus van economen en analisten zegt dat risico-activa het in 2013 goed zullen doen. In de Moneytalk (Belgische blad over financiële zaken) mochten 15 economen en analisten hun voorspelling geven voor de beste en slechtste belegging voor 2013.

    Nergens, en niemand had het over edelmetalen. iedereen is edelmetalen (en grondstoffen in het algemeen) vergeten, nu men 1 jaar had met mooie winsten voor aandelen en obligaties. Ik geloof dat goud- en zilverprijs na anderhalf jaar zijwaartse correctie zullen ontploffen in 2013. Ik zou niet weten waarom goud en zilver zouden moeten wachten om pas in 2014 te exploderen. Ik denk dat zilver eind 2013 boven 80 dollar per ounce kan staan.

    Het pessimisme in edelmetalen is zeer groot bij beleggers. Eergisteren werd ons bedrijf gecontacteerd door een cliënt die 15 à 20 miljoen dollar aan fysiek goud wou indekken via OTC opties die short gingen op de goudprijs. Veel goudbeleggers zijn bang geworden voor een crash. We staan op een keerpunt na anderhalf jaar van groteske manipulaties. Het is wereldoorlog in de markt voor edelmetalen.

    Ik verwacht een drama in Japan. Ik verwacht dat de Japanse yen, Japanse obligaties en Japanse banken het héél slecht gaan doen. Japanse aandelen (uitgezonderd financiële waarden) kunnen voor het eerst sinds 1989 positief verrassen. Een crash van de Japanse munt en obligatiemarkt zullen wereldwijd gevolgen hebben.

 4. harm zegt:

  “Twee maanden geleden ging ik hierdoor short op de yen. ” ….
  Hoe ga je praktisich gezien als particulier short op de Yen? En dan niet een of ander complex turbo product met een life span van 3 maand en veel overhead, maar voor zo zuiver mogelijk en, zeg, voor 12-24 maand?

 5. Pingback: Big crash in Japan. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s