Big crash in Japan.

Big crash in Japan. De Japanse aandelenbeurs, de Nikkei, crashte gisterennacht met 7,3%. Het was één van de krachtigste dalingen ooit op de Japanse beurs. Een aardschok die ze opnieuw niet hebben zien aankomen en het belang ervan nu proberen te minimaliseren.

20130523_Nikkei_do not panic

Bijna geen enkele analist of econoom die Japan volgt, had dit zien aankomen. Dit is vreemd, omdat de Japanse beurs maar liefst 80% is gestegen sinds november vorig jaar. Dit ten gevolge van een nieuwe monetaire politiek die de lokale munt, de yen, wil verzwakken om hun schuldenberg en economische crisis op te lossen. De verzwakking van de munt die sindsdien gebeurde, en in dit artikel eerder op de blog ook werd besproken, was de voornaamste oorzaak van de fenomenale stijging van de Japanse beurs.

Weinig analisten hadden een significante correctie van de Japanse beurs verwacht, integendeel, iedereen werd steeds meer positief. Er heerste ronduit euforie, lang niet meer gezien op de Japanse beurs. Na een stijging van 80% mag je echter wel eens een daling verwachten.

De voorzitter van de Japanse centrale bank, Kuroda, zei enkele dagen terug dat er geen sprake was van een zeepbel op de beurs. Het bleek de ultieme contra-indicator. Zoals zo vaak met uitspraken van hooggeplaatste centraal bankiers.

Ik ga niet langer rond de pot draaien. Wanneer iedereen euforisch is op de beurs, moet je zelf realistisch blijven en kijken naar de mogelijkheid van een correctie. Ik was al een tiental dagen serieus negatief aan het worden over de algemene aandelenbeurzen en uitte dit verschillende malen in berichten op  Twitter.  Dit was wat ik woensdag op Twitter plaatste, luttele uren voor de crash.

2013-05-23-Tweet Nikkei

Dat de crash zo krachtig ging zijn, had ik ook niet meteen in gedachten. Ik dacht eerder aan een significante daling van vele dagen. Totdat de extreme stijging opnieuw gecorrigeerd was. Maar -7.3% verlies en meer dan 1500 punten lager dan de top…

De aandelencrash in Japan veroorzaakte ook een daling van de Europese beurzen, maar die was veel meer beperkt. De Amerikaanse beurs daalde vandaag zelfs amper. Het was dus duidelijk een gebeurtenis die tot Japan beperkt bleef. Voorlopig althans.

De Japanse crash toont verschillende zaken aan volgens mij. Het leuke gedeelte van het jaar 2013 is voor beleggers voorbij. Je zal  er maar beter van genoten hebben. Nu zal de volatiliteit terug opdoemen, nu wordt de discrepantie met de reële economie met de dag meer onhoudbaar.

Een andere grote les uit Japan is dat de politiek van centrale banken ook kan falen. De consensus is ervan overtuigd dat de centrale banken de crisis zullen oplossen. Ik ben er echter van overtuigd dat de centrale banken de nieuwe crisis zullen veroorzaken. Wat nu in Japan gebeurt is daar een voorbeeld van. De Japanse centrale bank verliest de controle over de rente. Wanneer de rente er enkele procenten stijgt, zal Japan even hard bankroet gaan als Griekenland.

De Japanse aandelencrash was nu veroorzaakt door een stijging van de yen, na vele maanden van daling, én vooral ook door een significante stijging van de Japanse rente. Dit zadelt heel wat Japanse banken met verliezen op. En heel wat van die verliezen gaan de komende weken en maanden misschien nog bekend worden.

Wat gaat er nu gebeuren? Op korte termijn is alles mogelijk. De Japanse beurs kan verder crashen, want het lijkt even sterk gestegen als bijvoorbeeld de zilverprijs in april 2011 en dan gaat er makkelijk 20-30% procent van de top af.

Even goed zijn veel handelaars nu aan het denken dat dit een koopopportuniteit is en weten ze de markt weer omhoog te krijgen. Maar in dat geval denk ik dat de stijging een kort leven beschoren zal zijn en opnieuw zal gevolgd worden door een crash.

De Nikkei moet corrigeren om terug stabiel te worden.

Met deze ene daling wist de Nikkei exact te corrigeren naar het 19 daagse gemiddelde. Een verdere daling zal vroeg of laat moeten gebeuren richting het 50-daagse gemiddelde. Zelden was een beurs zo ver verwijderd van deze gemiddelden. Onbegrijpelijk dat weinig beurshandelaars dit hebben gezien. Waren ze blind door de euforie?

20130523_Nikkei at 19DMA

De bewegingen in de Nikkei dit jaar hebben trouwens een sterke gelijkenis met wat er in 1987 gebeurde. Bekijk deze vergelijking maar eens. De geschiedenis zal zich niet exact herhalen, maar het rijmt toch wel steeds meer.

Nikkei 1987-vs 2013

Wanneer iedereen euforisch is op de beurs, moet je zelf realistisch kunnen blijven. Ik denk dat vroeg of laat de crash in de Nikkei gevolgd wordt door een significante daling op de andere wereldbeurzen.

Goud heeft het signaal gegeven dat er een nieuwe crisis op de deur bonkt, maar velen zijn doof om het te horen. De correctie in de goudprijs werd eerder deels veroorzaakt door ‘margin calls’ van Japanse banken. Japanse banken hadden verliezen op posities in obligaties en de yen. Hierdoor verkochten ze goud, wat zich in yen nog steeds op recordhoogtes bevindt.

De schuldencrisis in Japan én de schuldencrisis in Europa maken de financiële markten in de wereld meer dan ooit instabiel en de kapitaalstromen zijn extreem volatiel. Voorlopig negeert het merendeel van de financiële markten dit, maar dat zal niet blijven duren. De verzwakking van de Japanse munt en de confiscatie van Cypriotische spaartegoeden zijn twee uitermate belangrijke gebeurtenissen die een ‘vlindereffect’ zullen teweegbrengen en wereldwijd voor instabiliteit op de beurzen zullen zorgen.

Met deze conclusie ben ik ervan overtuigd dat de prijzen van edelmetalen eerder aan het uitbodemen zijn. Het idee dat de crisis voorbij is, is idioot. Het vertrouwen dat terugkeerde zal opnieuw beschaamd worden. De aandelenmarkten zijn veeleer aan het uittoppen.

Het tweede deel van de crisis 2007-2017 is al even begonnen en het wordt één van de grootste muntencrisissen uit de wereldgeschiedenis. Japan zal een hoofdrolspeler zijn in deze crisis, maar Europa blijft dat ongetwijfeld ook. Wordt vervolgd…

Abenomics_the crisis is not over

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in muntencrisis, zeepbel. Bookmark de permalink .

4 reacties op Big crash in Japan.

 1. Marcel zegt:

  Ik vind de reacties over die 7% daling zwaar overdreven. Wat is nu 7% op een stijging van 80%. Dit wordt door menig doomsday verteller weer graag gebruikt om moord en brand te

  Zilver zou de investering van de eeuw zijn, enorme tekorten en overweldigende vraag… En ondertussen staan we gewoon 30% lager.

  Dan valt die 7% dus wel mee:)

 2. goldandglory zegt:

  Dag Marcel,

  Wat ik probeer te doen is dergelijke overdrijvingen in de markt op te sporen vóór ze uit elkaar spatten. En ze niet zomaar op me te laten afkomen en er zelfs eventueel van te profiteren. Wat moet ik anders doen? Wachten tot het 40% gedaald is en dan zeggen dat het nog wat kan dalen?

  Het grappige is dat een crash van 7% van de top ook zwaar aankomt, ondanks een stijging van 80%. Omdat slechts een hele kleine meerderheid al in Japan belegd was exact op de bodem die een stijging van 80% genereerde. Meeste beleggers zitten ofwel al jaren in Japan en zitten nog steeds met verlieslatende posities, ofwel zijn de beleggers recent ingestapt en kregen ze bijna meteen een pandoering van 7%.

  Zowel de daling op 1 dag van 7%, als de stijging van 80% op 6 maand tijd tonen achterliggend dat er iets heel speciaal met Japan aan het gebeuren is. En dat is wat ik na mijn artikel in december nogmaals wou duiden. Je spreekt over doomsday, maar geloof me, Japan zál doomsday kennen! (alleen hoeft dat niet negatief te zijn voor de beurs op termijn)

  En zilver is inderdaad één van dé investeringen van de eeuw. Sinds het begin van de eeuw tot nu ging de prijs maal 4. We staan wel veel lager dan de top in 2011, ja.

  Zoals bij elke markt probeer ik overdrijvingen op te sporen, ook bij zilver. Toen zilver boven 40$ noteerde, wist ik dat dit voor een zekere tijd niet houdbaar zou zijn. Ik schreef dat de prijs ging terugzakken tot 34$ en 27$.
  https://goldandglory.wordpress.com/2011/04/11/de-zilverprijs-te-fel-te-furieus/

  De daling van de zilverprijs die we nu zien onder 27$ is volgens mij onhoudbaar.

  groeten,

 3. Pingback: Kuddegedrag in de Nikkei was indicator voor crash. | Goldandglory's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s