Chinese goudrush als signaal voor megacrisis in banken.

Het wereldwijde financiële systeem is voor onze ogen een verschrikkelijke dood aan het sterven.

Het Chinese bankensysteem had deze week een hartaanval. Minstens één grote Chinese bank zou overkop en dus bankroet gegaan zijn, indien de centrale bank niet had ingegrepen.

De immense stijging in de Chinese interbankenrente toont het elektrocardiogram van het Chinese bankensysteem. De explosie in de rente toont het moment van de hartaanval. De Chinese centrale bank begon de dag na de explosie van de rente geld in de markt te pompen. Vergelijk dit met het gebruik van een defibrillator.

20130619_china overnight repo

Er waren geruchten dat Bank of China bankroet ging gaan. Dit is de vierde grootste bank van China, én bovendien een hele grote bank op wereldschaal.

Wat we nu zien, is nog maar het begin van een crisis in het Chinese bankensysteem. Het zal héél grote proporties aannemen en wereldwijd banken en economieën aantasten. Er is nu ook geen twijfel meer mogelijk dat elders in Azië en opkomende markten het al een hele poos alle hens aan dek was door een sterke groeivertraging die nu drastisch zal versnellen.

Daarnaast blijft het Japanse bankensysteem ook onder een immense druk staan door de stijging in de Japanse overheidsrente. De problemen in Japan kunnen zeer goed mogelijk de aanleiding (maar niet de echte onderliggende oorzaak) geweest zijn voor de recente crisis in China.

Het Europese bankensysteem is er ook nog héél erg aan toe, bevindt zich als het ware nog in een comateuze toestand terwijl politici en analisten beweren dat het ergste achter de rug is. Er zijn heel wat geruchten dat elke grote Europese banken op springen staan. Credit Agricole, maar vooral ook Deutsche Bank wordt genoemd. Ik sprak deze week nog met een bankier van Deutsche Bank die vertelde dat het goed gaat in de Belgische divisie, maar slecht in Duitse bank, wat uiteindelijk de zeer grote thuismarkt is voor die bank.

Als Deutsche Bank overkop gaat, kan het NIET gered worden door de Duitse staat, zonder het onmiddellijke bankroet van de Duitse overheid. Dit zou héél onverwacht komen voor de Europese bevolking na al die jaren dat we dachten dat Duitsland de sterkhouder is binnen Europa en men blijft focussen op de problemen in Zuid-Europa. Een bankroet van Deutsche Bank of een andere Europese bank zal nu trouwens een bail-in creëren, waarbij heel wat depositohouders grote delen van hun spaargeld verliezen. Dit zal in mijn visie meteen een Depressie creëren in geheel Europa via een domino-effect. De Eurozone zou snel ophouden te bestaan in zijn huidige vorm.

Eender welk bankroet van een grote wereldbank zal een véél heftigere kettingreactie teweegbrengen dan in 2008 met de val van Lehman Brothers, net omdat sindsdien géén lessen zijn getrokken uit de crisis. Integendeel de grote banken werden enkel groter en de connecties tussen de banken werden enkel hechter. Wanneer één van die connecties wordt gebroken, zoals bij een bankroet zeer duidelijk is, dan heeft dit rampzalige gevolgen.

Dat het Chinese bankensysteem nu in crisis zit, hadden we moeten zien aankomen. Vorige week schreef ik nog een artikel dat Chinese burgers in lange wachtrijen stonden om goud te kopen. Ik schreef ook dat de goudimport in China aan het exploderen is. Dat was een héél duidelijk signaal van een crisis die op til was. De rush van Chinese burgers in goud is in mijn ogen een oorverdovend signaal dat de Chinese bevolking hun banken én de overheid niet meer vertrouwt en daarom ter bescherming in goud vlucht. Dat vele Chinezen hun cash aan het omzetten zijn in goud zal ook vele Chinese banken in slechte papieren brengen.

Naarmate de Chinese bankencrisis in omvang zal toenemen, zal de goudrush in China hysterische proporties aannemen. Naarmate de Chinese bankencrisis navolging zal hebben in andere werelddelen, terwijl tegelijkertijd de sociale onrust in vele landen aan het losbarsten is, zal ook elders een rush naar goud ontstaan. Finaal zal dit de digitale goudmarkt breken, terwijl die momenteel nog door de grote westerse banken in samenwerking met de overheden wordt gemanipuleerd. Dergelijke vorm van prijscontroles en goudmanipulaties zijn in de geschiedenis altijd gefaald.

Deze nieuwe financiële crisis is nu aan het losbarsten en zal ook het Amerikaanse financiële systeem in het hart treffen. Dit quasi gelijktijdig met een explosieve toename in schandalen waarin de Amerikaanse regering de allergrootste betrokkenheid heeft. Dit is echt een herhaling van de Romeinse geschiedenis. Niet meer vóór, maar tijdens de val !

Dus ik ben extreem pessimistisch geworden op korte en middellange termijn voor de gehele wereldeconomie én het financiële systeem. Ik herhaal dus enkel wat ik in vorige berichten schreef en via twitterberichten de laatste tijd probeer duidelijk te maken:

Het financiële systeem gaat in mijn ogen nu een grotere crisis tegemoet dan in 2008. Hoe raar het ook mag klinken, gaf de drastische daling van de goudprijs de voorbije weken en maanden een oorverdovend signaal hiervoor.

Een dergelijke crisis kondigde de gouddaling van -20% in juli 2008 ook aan. Daarna begon het allemaal in september 2008 met de ineenstorting van het wereldwijde bankensysteem. Nadien wist de goudprijs heel snel te herstellen en zelfs naar nieuwe recordprijzen te stijgen doordat crisis compleet losbarstte op de andere financiële markten.

Het slechtste wat je NU kan doen is alsnog fysieke goudposities verkopen. Het beste wat je kan doen is digitale goudposities vervangen door fysieke posities. Bovendien moet je ook ervoor zorgen dat je met je geld uit het wereldwijde bankensysteem bent. Dit systeem gaat een nieuwe ineenstorting tegemoet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bank run, banken, depressie, European banks, goud. Bookmark de permalink .

6 reacties op Chinese goudrush als signaal voor megacrisis in banken.

 1. pepe zegt:

  het begin ?
  dacht je dan de chineese overheid niks zal ondernemen en gewoon zal toekijken ?
  nee dus. wat zijn hun opties ? copy paste van wat hier gedaan werd ? andere ?
  voor mij is china niet noodzakelijk de eerste steen die gaat vallen
  en is er verborgen agenda van elite die hoopt alle assets wereldwijd te kopen voor een penny op de dollar ?

 2. pepe zegt:

  vraag aan webmaster: wat denk je van trackers op goudmijnen ?

 3. lauwers johan zegt:

  en wat denk je van goudmijnaandelen in onze effectenportefeuille ? Zijn die ook nog veilig als een
  bank overkop gaat ?

 4. Nico zegt:

  Hoi,stampen op de rem,dan op het gas pedaal,terug remmen en dan gas,…..
  Economisch whiplash effect.
  Laten de shake-out te gebeuren,gaan in depressie gevolgd door een bloedige revolutie of hervatten opblazen.
  Als de economie niet op eigen benen wil groeien door allerhande overheids vervormde tegenwerkende krachten,hoever moet men de elastische valuta dan rekken vooralleer de elastiek springt.Start stop effect uit angst voor te veel of te weinig?
  Volgens mij zitten we midden in een geweldige contractie met toestanden op kookniveau.
  Verschuivingen zijn aan de gang.
  Het financiele systeem is rot in de kern,kan nog een tijd blijven staan,op het zicht voor velen niet te zien,maar plots kraakt het.

 5. Johnd786 zegt:

  I think you have remarked some very interesting points , appreciate it for the post. gkddkbafckef

 6. Johnc150 zegt:

  Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it! ebacdabkdece

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s