Wereldoorlog in de markt voor edelmetalen (bis)

Met de gebeurtenissen van vorige week in de goudmarkt herhaal ik een deel van een artikel van eind vorig jaar. Ook begin dit jaar schreef ik dat goud in een enorme strijd zit verwikkeld. Een strijd die de kern vormt van de huidige monetaire crisis.

Er wordt nu veel gezeverd dat het einde van de zogenaamde goudzeepbel nabij is. Alsof de verkoop van 10 ton Cypriotisch goud een domino in beweging zou zetten. Laat me niet lachen. Tussen 1976 en 1980 verkocht het IMF 1500 ton goud in een opgaande markt en het kon goud niet stoppen. De daling van goud vorige week werd veroorzaakt door manipulatie op de Comex-beurs, de papieren goudmarkt, waar honderden tonnen papiergoud gedumpt werd zonder enige fysieke levering achterliggend.

“Ik heb nooit gezegd dat het gemakkelijk ging zijn. Deze crisis is niet gemakkelijk, eerder gigantisch complex. En de crisis is allesbehalve voorbij. De diepste oorzaken van de crisis: schulden, fraude en manipulatie scheerden nooit zo’n hoge toppen als vandaag de dag.

In de specifieke markt van de edele metalen, een markt die volgens de meeste economen weinig belang heeft, wordt echter de grootste financiële veldslag ALLER tijden geleverd. Dit is voornamelijk een oorlog van Oost tegen West en een oorlog van de burgers tegen de banken. De edele metalen verplaatsen zich dan ook in de richting van de winnaar. In de slag tussen Oost en West zal het Oosten duidelijk overwinnaar zijn. Het voorbije decennium ging een ontzagwekkende hoeveelheid goud van westerse centrale banken naar oosterse centrale banken. (artikel november 2010, Voor zilver is nu als in de zomer van 1944).

Dit jaar hebben we de meest waanzinnige prijsmanipulaties gezien in de markt voor edelmetalen. De edelmetalen werden neerwaarts gemanipuleerd op schrikkeldag 29 februari 2012, net tijdens de aankondiging van LTRO2. Net op het moment dat de edelmetalen schroeihard gingen stijgen. Het gebeurde nog een paar keer op dergelijke cruciale momenten. En de voorbije dagen waren daar weer een perfect voorbeeld van.

De Amerikaanse Fed kondigde QE4 aan, opnieuw meer geld drukken. En hetzelfde edict kwam ook uit Japan na de verkiezing van een nieuwe premier.

De grootste landen ter wereld vechten een financiële wereldoorlog uit via hun munten. Al hun munten worden waardeloos. De voornaamste bescherming voor de burgers zijn edelmetalen en andere tastbare goederen. Maar diezelfde overheden proberen hun burgers een vlucht in edelmetalen te ontraden door de prijs langdurig en frauduleus neerwaarts te duwen.

Het zal als een boemerang terugkeren.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in goud, muntencrisis. Bookmark de permalink .

9 reacties op Wereldoorlog in de markt voor edelmetalen (bis)

 1. Dionysos zegt:

  Hoewel ik jou mening respecteer ben ik het maar voor een klein deel eens met de manipulatie op de goudmarkt. Uiteraard is er sprake van manipulatie, net zoals bij Libor, hefboomfondsen, banken, centrale banken, politici etc. Centrale banken manipuleren sinds hun bestaan de markten door intresten te regelen naar wat volgens hun geschikt lijkt om een economie te optimaliseren, en ze doen dit met de grootste middelen. De laatste 12 jaar zijn hiervan een goed voorbeeld hoewel ze telkens falen en de economische malaise met een vele grotere wraak terugkomt, net zoals een boemerang… De manipulaties op de goudmarkt zijn daarom, naar mijn mening, irrelevant en vermits deze manipulaties om winstbelang gaan, zullen deze manipulators in beide richtingen hun zakken vullen.
  Bulls make money, bears make money and the pigs go to the slaughterhouse.

  Ik merk echter wel op dat vele goudkevers hun hoop aan het verliezen zijn in de goudmarkt, voornamelijk in de goudmijnen. Ook mijn (angst)gevoel zet mij aan om te verkopen, net zoals ik heb gedaan in 2009 🙂 Nadat ik ze duur heb gekocht, heb ik ze goedkoop verkocht.
  Bovendien zijn de goudmijnen toen +- 50 a 60% gezakt van top naar bodem. Deze maal heb ik ze goedkoop gekocht en staan ze nu nog goedkoper. In 2011 heb ik goud duur verkocht en nadien goudkoop terug gekocht. Als ik naar mijn emoties luister verkoop al mijn goud en koop ik massaal Amerikaanse indexen op maar we weten allemaal dat emoties geld kosten i.p.v.opbrengen.

  Indien goud(niet de goudmijnen) in een berenmarkt is terecht gekomen, dan is dit de saaiste crash en berenmarkt die ik momenteel kan terugvinden. De grafiek van de goudmijnen ziet er inderdaad uit als een echte carsh. Ik moet wel de eerste leek die in goud investeert nog tegenkomen en ben nog steeds op zoek naar euforie van burgers die mooie winsten hebben in de goudmarkt.
  De hele cohesie rond Cyprus heeft goud niet echt geholpen maar zover ik mij kan herinneren kon de oorlog in Greorgie in 2008 ook geen stimulans bieden voor de goudprijs.

  Technisch gezien staat de RSI daily van GLD op 32,3 en de RSI Weekly op 42,5. De HUI RSI daily is 33,4 en Weekly 38,1. Basis kennis technische analyse zegt mij dat als RSI onder 30 komt, iets heel zwaar “oversold” is.

  http://www.ritholtz.com/blog/2013/04/global-trend-indicatorsoverbought-and-oversold-markets-april-12/

  Constructieve tegenargumenten zijn welkom.

  • goldandglory zegt:

   Noem het manipulatie, dan wordt je vreemd bekeken. Misschien moet ik zoals politici ook de woordenschat aanpassen. Wel, laten we het “interventie” noemen, en mensen zullen je sneller geloven. Wat maakt het uit? Het blijft hetzelfde én het is relevant.

   indien je rekening houdt met de mogelijkheid van manipulatie.. euh.. interventie, dan weet je dat dergelijke zware prijscorrecties mogelijk zijn.

   Ik kocht al goud sinds 2004 en kocht steeds in correcties. Dit is nu niets anders. Dit is enkel de zwaarste correctie die we voorbije 13 jaar kenden.

   Goudmijnen zijn nog harder gedaald. Voor sommigen à la Barrick is dit terecht, voor andere niet.

   De lange termijn stierenmarkt in goud eindigt hier niet. Goud kan zeer eventueel nog dieper zakken, eventueel tot volgende steun rond 1150-1200$.

   In elk geval die bodem ligt véél dichter, dan de top die we komende jaren gaan bereiken.

   Ik blijf bij mijn visie dat goud zal stijgen tot rond het jaar 2017. Tijd is belangrijker dan prijs!

 2. gut yontif zegt:

  Van wereldoorlogen in de goudmarkt weet ik niks. Dit zou wel de eerste keer zijn dat ik meemaak dat grootbanken het einde van een grote, seculiere stierenmarkt in een activaklasse tot op de dag perfect konden timen, en vooral, zo publiek aankondigen via sell side rapporten. Het is bijna altruistisch wat Goldman Sachs en collega’s de voorbije maanden deden.

 3. Nico zegt:

  Hoi,of dat deze prijs niveau’s de bedoeling zijn van hoger uit, of dat deze prijs niveau’s het gevolg zijn van paniek verkopen na tijdelijke onderdrukking zijn niet geheel duidelijk.De gevolgen zijn er en zullen nog grotere gevolgen hebben.
  Wat de aanleiding tot dit gebeuren is zal wellicht niet voor onze ogen en oren zijn.
  Toch kunnen we het proberen te raden.
  Enkele dagen geleden hadden we al abn amro die in gebreke gebleven is op de levering gouden contracten.
  De comex stocks waren de laatste 90 dagen serieus aan het slinken.
  Wat verteld dit over fysiek tekort en manipulatie in de papier markt die ongeveer 100 maal groter is dan de fysieke markt ?
  Dat je een groot papieren probleem hebt als mensen niet hun fysiek goud verkopen omdat uiteindelijk moeten korte broek kopen hun contracten terug vooral als levering is aangevraagd via futures.
  Zo zie je dat er enorm gehandeld wordt voor papieren winst in een papieren markt terwijl de onderliggende krachten van fysiek hamsteren in de steeds sterkere handen terecht komt.
  Dit zijn de grotere gevolgen van de gevolgen van de prijs crash die opzich misschien wel het gevolg is van de vooral technische papier handelaren die in kudde positie’s dumpten.
  Ondertussen zou er meer fysiek terug aangeboden worden op de spot markten.
  Personen of instellingen die nog teveel in papieren valuta rekenen zullen uit de boom geschud worden,die op zich een nieuwe sterkere fundament legt om terug verder op te bouwen.
  Personen of instellingen die de onderliggende problemen van de onherstelbare schuld en onherstelbare valuta doorzien zullen zich niet laten schudden en misschien wel gebruik kunnen maken van deze situatie.We kunnen misschien nog wel enige correctie tegoed hebben maar de slimme en sterke handen zoals oosterse landen zullen hier westerse landen van hun pm ontdoen aan solden prijzen.
  Conclussie: hamster echte waarde zonder al teveel te denken in papier valuta maar maak van papieren fluctaties gebruik om echte waarde te verzamelen.
  Het vertrouwen in de papieren valuta en papieren schuld ponzie is doorbroken en komt voor mij niet meer terug vooralleer drastische (bijna onmogelijke) veranderingen.

 4. Nico zegt:

  Hoi, Regeringen zetten alles op alles ten koste van alles en iedereen om de onherstelbare schuld en onherstelbare valuta te proberen redden en zo de macht in handen te houden.Puur eigenbelang.
  We belanden in een volgende fase waarbij de regeringen goud moeten verkopen via de gekende bullion banken om de vraag naar fysiek goud in te lossen omdat het aanbod aan beschikbaar fysiek goud in gehouden wordt. Dit is de enige maar ook de laatste manier om het vertrouwen in de monetaire markten te behouden.Eens de gouden basis wegvalt en men permanent risico vrije winst kan bekomen door fysiek te verkopen voor een hogere prijs dan men een futerscontract kan kopen enkele maanden later(backwardation) ,kunnen de monetaire markten dichtklappen omdat het vertrouwen weg is en men geen fysiek meer wil aanbieden.Het aanbod wordt ingehouden in een markt met de grootste voorraad voorhanden van alle bovengrondse grondstoffen.Bij niet inlossen fysieke vraag zullen de prijzen de hoogte in gekatapulteerd worden, vertrouwen weg in schuldponzie met onvermijdelijke crash, door geen aanbod goud te kunnen kopen zal valuta richting allerhande fysieke grondstoffen vloeien die ook omhoog geschoten zullen worden,….( men kan een soort hyperinflatie bekomen in de fysieke goederen).
  Centrale banken weten dit en zullen bij noot blijven goud verkopen om de macht te proberen houden.
  Zo zullen we ervaren dat bij de westerse landen de goud voorraden zullen verdwenen zijn ,de landen in gebreke,en de valuta vernietigd.
  Dit alles ten koste van de socialistische machtsjunckies.
  Op de koop toe zullen er nog enkele rekeningen uit het verleden vereffend worden als westerse overheden op hun zwaktst zijn.
  We kunnen beginnen de tijd op te nemen hoelang men er zal overdoen enkele duizend ton erdoor te jagen,dit samen met allerhande constructies om de hamsteraars te brein wassen.

  • goldandglory zegt:

   Ik krijg gewoon het gevoel dat dit een heruitgave wordt van de val van de London Gold Pool in 1968. De geschiedenis rijmt ook in de goudmarkt!

   • Nico zegt:

    Hoi,de london gold pool is van voor mijn tijd , ik had er nog niet echt veel over gehoord.
    Ik zal zeker de moeite doen even bij te leren.
    Wat ook intresant is,is dat westerse socialistische overheden kost wat kost willen willen het fiat valuta systeem overeind houden voor eigenbelang en een gouden standaart het grootste gevaar is om hen te verdrijven. Daarom manipuleren ze vooral de volatiliteit in de goud markten.Zeker in de richting die hen goed uitkomt.
    Volatiele markten kunnen kunnen geen stabiele manier zijn voor een valuta systeem.
    Ze beginnen met de trend, of helpen de trend mee en kudde gedrag en chartische momentum zullen de rest doen.
    Papieren shorts kunnen misschien het goud niet leveren, maar papieren longen kunnen ook de centen niet betalen.Dat zie je bij het verhogen van de margin calls.
    Voor de arbitrageurs is de prijs van geen belang,enkel het verschil tussen spot en futures markt.
    Het grootste probleem is permanente backwardation, dwz krapte in fysieke markt.
    Dit kan voorkomen bij gelijk welke prijs catogorie,maar wat nu gebeurd is ,is weldegelijk een echte trend breuk dat bij lagere prijzen gehamsterd wordt ipv bij hogere prijzen.
    Dit heeft misschien wel te maken met de zeer mooie hamsters uit het artikel hierboven en vooral oosterse hamsters.

    • Nico zegt:

     Hoi, wat ik nog vergeten ben is dat ernstige backwardation of grote fysieke tekorten(vooral bij in houden aanbod en zeer grote vraag ) waarschijnlijk het einde zou kunnen betekenen van futures markten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s