Kroniek van een aangekondigde zilverprijsexplosie.

Op deze blog is goud meestal het hoofdthema geweest in het verleden. Hier en daar werd ook gezegd dat zilver evenzeer van belang is om van deze lange crisis te profiteren, of gewoon te overleven (afhankelijk van je eigen preferenties). Maar er zijn weinig berichten geweest waar ik zilver als hoofdonderwerp heb besproken. Dat is jammer en het is zeker een gemis. Anderhalf jaar geleden had ik me voorgenomen om elke maand minstens 1 bericht volledig te wijten aan zilver, maar het is er eigenlijk nooit van gekomen. Nochtans, ikzelf ben al jaren ongelooflijk positief over zilver als belegging en ik heb me heel hard in de materie verdiept (net als met goud en wat er allemaal rond komt kijken qua beïnvloedende factoren).

Het is dan ook met een zekere hoogdringendheid dat ik hier nu een bericht enkel en alleen aan zilver zal wijden. Want de zilverprijs staat werkelijk op ontploffen, als je het mij vraagt.

Ik weet het, ik heb -zonder overdrijven- al duizenden artikels gelezen over zilver en al jaren wordt de grote zilverprijsexplosie aangekondigd. Het is er tot nu toe nooit van gekomen, al hebben we al heel wat kleine ontploffingen gezien. Grote hoeveelheden menselijk ongeduld hebben er dan ook voor gezorgd dat bij velen zilver compleet is afgeschreven als belegging. Maar om een goede langetermijnbelegger te zijn, moet je echter veel geduld hebben en de zilvermarkt toont dit zeer goed aan.

De laatste weken is de zilverprijs als het ware op kousenvoeten richting 20 dollar per ounce gekropen. Haast onopgemerkt, slechts door enkele gespecialiseerde partijen die zilver om goede redenen al jaren opvolgen, zodat de massa nog moet wakker gemaakt worden om in deze belegging te springen. En springen zullen ze. Twijfel daar maar niet aan op een moment dat goud veel te duur aan het worden is voor veel gewone huisvaders. Zilver is spotgoedkoop in vergelijking met goud en in vergelijking met vele andere grondstoffen. Ik schreef al eerder dat zilver goedkoper is dan stront, en dat is eigenlijk amper overdreven. Zilver aan 20 dollar is nog steeds spotgoedkoop. Ik verwacht dan ook dat de zilverprijs naar 100 dollar zal gaan in de komende jaren, zelfs als we geen hyperinflatie hebben.

Zilver is de voorbije maanden duidelijk sterker gestegen dan de goudprijs. Er waren zelfs dagen dat goud (in rood op de grafiek) daalde, terwijl zilver licht wist door te stijgen. Dit is hoogst uitzonderlijk een toont aan dat er iets speciaals zit aan te komen!

Kortweg de fundamenten voor een hogere zilverprijs:

Ik ga het hieronder niet echt hebben over de argumenten waarom men nu (of best eerder al) in zilver moet beleggen. Die argumenten komen hoofdzakelijk overeen met de argumenten waarom men in goud moet beleggen, met als voornaamste reden dat goud én zilver jarenlang gemanipuleerd zijn door die overheden die nu ongeziene hoeveelheden fiat geld aan het creëren zijn. Zilver heeft dan nog eens dat extra argument dat het ook als metaal in de vele industriële applicaties wordt toegepast en in de loop van de voorbije decennia is veel zilver door de spotgoedkope prijs onherroepelijk verloren gegaan, want het was niet economisch rendabel om zilver te recycleren.

Waarom nu zilver? En waarom ontploffen?

Zilver is als een hooiberg die al twee jaar staat te drogen in een schuur. Men is vergeten het hooi bij de koeien te gooien en nu heeft er iemand met een vlammenwerper in de hand de deur van de schuur opengegooid…

Waarom nu? Heel simpel, het moment voor zilver is aangebroken. De zilvermarkt is zo klein, zo volatiel en daarmee zo gevaarlijk dat ontploffingsgevaar elke week kan optreden als grote investeerders instappen. Maar de voorbije jaren hebben grootbanken (waaronder JP Morgan en HSBC) via grote shortposities een explosie van de zilverprijs proberen te verijdelen én de prijs zelfs vaak keihard omlaag weten te drukken. Die grootbanken, al dan niet met de hulp van de overheden en de centrale banken, zijn nu het pleit aan het verliezen want ondanks hun grote shortposities gaat de zilverprijs opnieuw stapvoets richting records. En dat zonder zicht te overhaasten. Zilver ging de voorbije maanden stapvoets omhoog. We hebben nog geen stijgingen gezien van anderhalve of twee dollar op een dag, maar dit komt er binnenkort wel aan.

Net als goud, gaat zilver omhoog en omlaag in seizoensgebonden bewegingen. Zilver en goud zijn traditiegetrouw zeer sterk in de herfst en de winter. In de late lente durft vaak een correctie voorkomen en in de zomer gaat de prijsvorming zijwaarts of neerwaarts. De herfst moet nu echter nog beginnen en zilver staat al aan de deur te kloppen van een recordprijs dat decennialang niet meer werd gezien. De vorige recordprijs dateert van maart 2008, net toen het eerste grote slachtoffer van de kredietcrisis, de bank Bear Stearns, neerging. Toen ging de prijs tot 21,35 dollar; maar daarvoor werd die prijs niet meer gezien sinds herfst van 1980 in de nasleep van de Grote Zilverpiek.

Hoofdletters zijn hier wel op zijn plaats, want de zilverprijs wist op het einde van 1979 en het begin van 1980 zo hard te stijgen dat die periode voor eeuwig in de geschiedenisboeken staat. Goud steeg toen ook naar het fenomenale record van 850 dollar maar in de laatste maanden wist zilver iedereen met verstomming te verslaan. Terwijl de goudprijs verdubbelde vanaf zowat 400 dollar, wist de zilverprijs zowat te vervijfvoudigen. In september 1979 koste 1 ounce zilver 10 dollar maar in januari, 4 maanden later, stond die prijs voor enkele tijd aan 50 dollar.

Voor enkele dagen eigenlijk, amper twee weken stond de zilverprijs tussen 40 en 50 dollar, en daarna ging het weer steil naar beneden. De Grote Zilverpiek werd voornamelijk veroorzaakt doordat twee miljardairs een aanval deden op de zilvermarkt. De gebroerders Hunt, afkomstig van een rijke olie-familie, werden nóg rijker toen zilver piekte en gingen met de daaropvolgende zilvercrash helemaal bankroet en één van hen ging zelfs even achter de tralies (als ik het nog goed voorheb). Er is heel wat geschreven over die gebroeders Hunt, maar anderzijds is het niet evident daar nauwkeurige informatie over te vinden. Ik ga verder nu niet op het verhaal ingaan, maar het feit is dat veel mensen denken dat deze zilverpiek een eenmalige gebeurtenis is omdat het toen werd geëscaleerd door twee zotte miljardairs.

Niets zegt echter dat er niet opnieuw miljardairs zullen opstaan en deze markt zullen proberen ‘corneren’ (naar zich toetrekken als het ware). En niets zegt echter dat de zilvermarkt niet kan exploderen zonder de investeringen van miljardairs. We hebben trouwens een monetaire crisis voor de boeg die de crisis van de jaren ’70 vér zal overstijgen en omdat zilver bij uitstek een monetair metaal is, zal de wereldwijde vraag naar zilver gigantisch worden. Vooral in het Oosten is men gek op zilver en laat het nu eens toevallig het Oosten zijn waar de welvaart de jongste decennia enorm is toegenomen. Het aantal potentiële kopers van zilver is gewoon geëxplodeerd samen met de bevolkingen van China en India.

Maar ik ben weer bij het langetermijn verhaal gekomen terwijl ik me wou focussen op de huidige prijsvorming en gevolgen.

Er zijn patronen in de prijsvorming van zilver. Seizoensgebonden patronen en patronen van stijging en daling. Patronen van korte prijsexplosies wanneer decennialange weerstandsniveau’s worden gebroken, et cetera.

Laten we even kort wat adembenemende grafieken overlopen. Grafieken die monden doen openvallen. Maar wees gerust, de zilverprijs zal de komende maanden vele monden laten openvallen.

In onderstaande grafiek zie je 3 versnellingen, acceleraties van de zilverprijs. Zo wint Mark Cavendish op de Champs Elysées: verschroeiend uithalen. Dat deed zilver herhaaldelijk. De sprint startte steeds rond eind augustus/begin september en eindigde ergens in het voorjaar. De 2 laatste explosies deden de zilverprijs ruwweg als volgt stijgen: in 2005-2006 van 7 à 8 dollar naar 15 dollar en in 2007-2008 van 12 dollar naar 21 dollar. Daarop volgde steeds een stevige correctie waarbij minstens de helft (2006) of meer dan de volledige winst kortstondig werd weggeveegd (2008).

Het mag duidelijk zijn dat na elke correctie een tijd van zijwaartse bewegingen volgen. Daar is de prijs nu uitgebroken en we starten een nieuwe opwaartse explosie.

In 2008 was de zilvercorrectie extreem wegens niet alleen het losbarsten van de kredietcrisis maar ook wegens de excessieve opbouw van mega-short posities van enkele Amerikaanse grootbanken. JP Morgan bouwde enorm veel shortposities op, volgens sommige insiders geërfd van de bank Bear Stears. Niet toevallig waarschijnlijk was Bear Stearns de bank die in maart 2008 omviel toen de zilverprijs piekte naar 21 dollar. JP Morgan moest Bear Stearns voor een habbekrats kopen, onder druk van de Amerikaanse autoriteiten..

De voornaamste reden waarom de koersexplosie extreem heftig kan worden is het feit dat de zilverprijs drukt op een weerstand die al decennia niet meer doorbroken is: 21 dollar. Weerstand en steunniveau’s zijn zeer belangrijke factoren waar heel veel handelaren zich op baseren. Het belang hiervan mag niet onderschat worden. Weerstand en steun is eigen aan het menselijk denken.

Eigenlijk komt de zilverprijs nu bij de laatste weerstand vooraleer er amper nog weerstanden zijn, uitgezonderd de recordprijs van 49, 45 dollar in januari 1980. Laten we het dus een ‘voorlaatste’ weerstand noemen. Die weerstand ligt rond 21 dollar en daar is de zilverprijs nu hard naar aan het toewerken. Eenmaal die weerstand weg komt zilver als het ware op een boulevard richting de hemel, de weg ligt dan open. Het is alsof een Lamborghini Gallardo een lege autostrade voor zich zou krijgen: plankgas dan maar!!!!

21 dollar botste op weerstand in maart 2008 en het was ook een weerstand in de reactie tijdens september 1980 na de ‘bijna flash crash’ in zilver in het begin van datzelfde jaar. 21 dollar was ook de prijs die het signaal gaf in 1979 voor een complete explosie van de zilverprijs met grote gaten in de handel waarbij de prijs over vele getallen heen sprong, aan een gigantische snelheid.

Hoewel ik al vele, echt vele artikels over het onderwerp heb gelezen en daarbij horend veel verhalen, anekdotes en analyses over de zilverpiek van 1980 zijn er eigenlijk weinig goede grafieken en prijsanalyses over deze periode te vinden.

Deze grafieken moeten hieraan verhelpen en duidelijk maken waarom we op nu dat speciale punt van explosie aanbeland kunnen zijn.

Kijk hoe de horizontale lijn een weerstand biedt dat tot in 1980 teruggaat !! De weerstand werd hier gelegd op 21,35 dollar, de exacte intra day top van 11 maart 2008.

Onderstaande grafiek toont aan hoe de zilverprijs explodeert eenmaal een weerstandniveau is doorbroken.

In 2003 wist de zilverprijs uit de berenmarkt te kruipen en op korte tijd te exploderen (vanaf iets meer dan 3 dollar) en te stoppen tot op het weerstandniveau van 8 dollar. Op die stijging volgde een correctie waarna zilver weer langzaamaan recht krabbelde tot richting 8 dollar. Dat proces duurde 2 jaar maar toen het door die weerstand van 8 dollar brak eind 2005 explodeerde de prijs richting 14 à 15 dollar. Opnieuw volgde een correctie en daarna zijwaartse bewegingen. Opnieuw voor een periode van 2 jaar. Toen de prijs eind 2007 op krachtige wijze door de weerstand van 14 dollar brak (een decennialange weerstand teruggaand tot januari 1983, een tussentijdse piek in de 20-jarige berenmarkt), dan gingen we opnieuw explosief richting de volgende weerstand, jawel dus, 21 dollar. Op dit zicht is de zilvergrafiek dus echt een juweel. De cyclische factoren van de geschiedenis zijn onmiskenbaar groot en dit is een perfect voorbeeld.

Nu staan we op het punt die 21 dollar als weerstand te doorbreken. Gebeurt het deze week of volgende week? Of volgende maand. Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar aangezien de goudprijs vandaag een nieuw record neerzette, lijkt goud nu door te stijgen en zal het zilver met zich meetrekken. Eenmaal zilver door de 21 dollar kan het echt wel explosief worden met stijgingen van 2, 3 dollar op een dag tijd. Ik verwacht dus dat de zilverprijs richting minstens 30-35 dollar gaat tegen begin volgend jaar. Dat kan januari zijn of april. Als het april is, dan zal de zilverprijs waarschijnlijk hoger pieken, namelijk eerder richting 40-45 dollar.

Dan kan nu onwaarschijnlijk klinken, maar bon, zo is het nu eenmaal. De massa is nog niet in zilver belegd maar dat is nu net het enorme potentieel. Bloomberg geeft elke dag een ‘grafiek van de dag’ en vorige week zat er een eentje tussen met zilver en men concludeerde dat zilver 11% stijgingspotentieel had tegen eind 2010. Ik denk dus minstens het dubbele! En ik verwacht dus een stijging van minstens nog 50% tegen eind januari 2011, en eigenlijk eerder een stijging van 80 à 120%. Want dat waren de grootte van de stijgingen in 2005-2006 en 2007-2008. Voor 2010-2011 geeft dat dus mooie perspectieven. Een stijging van 80% is ruwweg een zilverpiek op 35$ en een stijging van 120% geeft een piek op 44$. Daarna lijkt een correctie onvermijdelijk tenzij een bepaald land (China bijvoorbeeld) op dat moment een soort van zilverstandaard of iets dergelijks afkondigt, nl. een extreem politieke beslissing of gebeurtenis.

Na die correctie zal zilver opnieuw opstaan en zijwaarts evolueren voor minstens nog 1 explosie die de zilverprijs voorbij 100 dollar zal brengen. Indien hyperinflatie echter voordien losbarst, dan zijn alle grafieken haast overbodig en moeten we aan prijzen van honderden dollar beginnen denken, afhankelijk van de graad van hyperinflatie.

Dit bericht werd geplaatst in zilver. Bookmark de permalink .

19 reacties op Kroniek van een aangekondigde zilverprijsexplosie.

  1. Jan zegt:

    ’t Is spijtig dat er op beleggingszilver btw moet worden betaald.

    Wat is uw favoriete manier om in zilver te beleggen?

    • goldandglory zegt:

      Beste Jan,

      Het is inderdaad spijtig maar het is nu eenmaal zo. Het mag je in elk geval niet laten afschrikken om in zilver te beleggen. Te veel mensen kijken naar de fiscaliteit van een beleggingsproduct en maken daardoor verkeerde keuzes. Had jij een aandeel Fortis gekocht in 2007 als je belastingsvoordeel van 30% op aankoop zou krijgen? Nu heb je het voordeel om in de achteruitkijkspiegel te kijken, maar goed.

      Wanneer zilver door de 50 dollar gaat, zal 21% btw die je nu betaalt weinig betekenen. In plaats van aan 20 dollar, koop je aan 24,5. So what? De komende jaren zullen premies op zilvermunten minstens ook richting 20% gaan, en voor vele munten richting 100%. Er zijn nu trouwens al veel munten die met premie noteren.

      Mijn favoriete manier om in zilver te beleggen is dus via munten. Allerhande munten, ik zou adviseren te diversifiëren zodat je munten van verschillende landen hebt en niet enkel van 1 en dezelfde land.

      Daarnaast zilvermijnaandelen. Diversifiëren qua regio is hier nog belangrijker. Veel zilvermijnen zitten in Mexico, maar diversifieer ook daarbuiten want de drugskartels maken dit land onstabiel. Toch zijn verscheidenen van mijn favoriete zilvermijnbedrijven in Mexico actief. Bij zilvermijnaandelen is het vooral belangrijk om te kijken of het werkelijk voornamelijk zilverproducenten zijn en dat daarnaast niet teveel andere metalen bijproduceren. Al bij al, zijn er niet zoveel pure en grote zilvermijnbedrijven.

      Daarnaast vind ik turbo’s op zilver ook goed om extra hefboom te nemen bij prijsstijgingen. Goed opletten wel met de stop-loss want die is dodelijk. Maar de hefboom kan ook goddelijk zijn.

      Trackers, ETF’s en andere certificaten waar zogezegd fysiek zilver achter zit, zou ik mijden als de pest. Het potje stinkt daar.

      groeten.

  2. Graag zou ik dit artikel willen overnemen als column op mijn website http://www.edelmetaal-info.nl
    Wil je me daar toestemming voor verlenen?

    Groet
    Wilbert

    • goldandglory zegt:

      Doe maar Wilbert. Zet er dan maar een verwijzing bij naar deze website.

      Ik heb wel nog wat extra grafieken die gedetailleerder ingaan op de gigantische prijsstijging van zilver in 1979-1980. Het kan best zijn dat ik hier binnenkort nog een vervolg aan schrijf.

      groeten

  3. Jan zegt:

    Bedankt! Ik zal de munten eens van naderbij bekijken.

  4. Gwyde zegt:

    Zilver was het monetaire metaal bij uitstek in de 19de eeuw. Zeer veel 19de eeuwse, maar ook recente zilvermunten uit verschillende landen zijn courant verkrijgbaar. Enkel voor zeldzame uitgiften of jaartallen tellen liefhebbers hoge bedragen neer. Meestal vallen de premies wel mee en bij mijn weten wordt er hierop geen BTW geheven. (Misschien wel op de meerwaarde als je de munten in een nummismatisch kabinet, zeg maar ‘gespecialiseerde winkel’ aankoopt.)

    • ThomasVH zegt:

      Nu de massa nog niet op zilver gesprongen is kan je die munten vaak tegen de spotprijs of een zeer kleine premie aankopen. Nadeel is dat het om kleine hoeveelheden gaat als je bij particulieren koopt en dat deze munten een lagere zuiverheid hebben. Op veilingsites kan je soms geluk hebben, enkele maanden geleden heb ik een redelijk lot munten van 90% zilver kunnen kopen voor 20 percent minder dan de spotprijs.

      • goldandglory zegt:

        Munten aan 20% ONDER spotprijs kopen is echt geluk hebben. Kan enkel op veilingsites of vlooienmarkten en niet bij dealers die de markt kennen.

        Inderdaad, vele zilveren munten uit 19de eeuw en pre-1980 (vaak 80 à 90% zilvergehalte) zijn nog te vinden als je bereid bent te zoeken. BTW op die munten is een grijze zone.

        Voor 1 ounce munten zoals Maple Leafs, Silver Eagles, Wiener Philarmonikers moet je toch vaak premie van 20% boven spot betalen (zowel in US, als elders).

  5. dank je, column is met bronvermelding geplaatst!
    Graag zou ik even met je via de mail in contact komen.
    Groet
    WIlbert

  6. Jan zegt:

    Deze Nederlandse munten per kilo lijken me voordelig: https://www.thesilvermountain.nl/overige-zilver-munten-c-149.html?language=du

    Maar ik ben er niet helemaal gerust in.
    In een extreem scenario waarin ik zilver zou willen gebruiken om dingen te kopen, zou iemand dan mijn ouderwetse Nederlandse 72% zilveren munten willen aannemen?
    En als het zilver piekt en ik het snel wil verkopen, zullen de zilverhandelaars die munten dan aan een normale prijs willen overnemen?
    De 1 ounce munten zijn veel bekender.

  7. goldandglory zegt:

    Jan,

    Als zilver piekt zullen handelaren het wel aannemen en prijs betalen en in extreem scenario (hyperinflatie of bank holiday) dat je zilver wil ruilen voor andere goederen zal ruil wel degelijk tot stand komen.

    Maar zilvermunten met slechts 72% gehalte is wel aan de redelijk lage kant. Ik zou geen munten kopen met lager gehalte dan 80%.

    Deze Franse munten moet je ook wel bij handelaren vinden: http://mysilvercoins.blogspot.com/2009/11/1976-france-hercules-50f-silver-coin.html

    90% zilvergehalte is al heel wat beter en deze franse munten zijn echt prachtig. Als er ooit extreem scenario is, moet je geen zorgen maken dat iemand ze niet zal accepteren.De munten zijn groot en kunnen blinken als geen ander. Ze maken indruk..
    Deze munten moet je kunnen vinden bij andere handelaren met lagere premie dan 1 ounce munten. Premies bij the silver mountain zijn me aan de hoge kant. Zelfs http://www.zilver999.be/ geeft lagere premies.

  8. Jimmy zegt:

    Beste Goldandglory,

    Mooi artikel over zilver, er zouden méér moeten komen…

    Beste zilveren muntjes zijn: Libertads, Philharmonikers, Koala’s, American Eagles en Maple Leafs, gewoon vanwege hun zuiverheid. Let op, sommige muntjes zijn eenmaal duurder dan de andere (importkosten). Beste site om zilveren muntjes te vergelijken: http://www.gold.de/silbermuenzen.html?PHPSESSID=2035c8cdcfa05b20a27e63108a74e46c

    Voordeel van deze site (Duitsland) is dat je slechts 7% BTW moet betalen ipv 21% voor muntjes, dat scheelt heel wat muntjes bij aankoop. Indien je het over de grens wilt meenemen, mag je voor maximaal €10.000 meenemen zonder aangifte te doen, indien het bedrag hoger is dan € 10.000, dan moet je wel aangeven en wordt de BTW herrekend naar 21%. Dus verschillende keertjes rijden naar Duitsland is geen moeite (maak een leuke familie-uitstapje van) voor méér zilveren muntjes…

    Groetjes

    Jimmy

  9. Arnout zegt:

    Binnen Europa zijn open grenzen hoor, dan hoef je dat niet aan te geven. Ik weet niet hoe dat in Belgie zit, maar hier in Nederland is er geen 7% maar 6% BTW bij de invoer van de zilveren munten. Een importeur waar ik naar tevredenheid inkoop is http://www.thesilvermountain.nl.
    Zelf importeren kan ook maar verzendkosten zijn vaak erg hoog is mijn ervaring.

  10. Pingback: Silvershorts are ‘born to be wasted’. | Goldandglory's Blog

  11. wesley stoop zegt:

    Hoi jan
    ik ben het helemaal met je eens ik dacht ik hier de enigste in was die hier zo over denkt
    en ik zou dan ook heeel graag op de hoogte willen blijfen via mijn Email. zilver is een uitgebuit Edelmetaalmet een zeer indrukwekede geschiedenis dat verloren drijgt te gaan met vriendelijke gr wesley

  12. Pingback: De zilverprijs: te fel? te furieus? | Goldandglory's Blog

  13. Jan zegt:

    Even een aanvulling op goldandglory

    In nederland is het oude Nederlandse zilvergeld vrij bekend en nemen edelmetaalhandelaren zilveren guldens/daalders en tientjes even makkelijk aan als zilveren beleggingsmunten.

    72% is nog een behoorlijk zilvergehalte. Een zilveren tientje van 1970 of 1973 bevat ook maar 72% zilver, maar let wel het betreft een munt van totaal 25 gram, neem daar 72% van en je houdt maar liefs 18 gram zilver over(meer dan een halve ounce puur zilver!!!!!)

    Dus 72% kan best veel zijn, maar het ligt aan het gewicht van de munt. Ik denk dat als men het gehalte kan testen men toch liever je 72% zilveren munt heeft dan papier gebaseerd op niks. Bij een piekende zilverprijs zal men ook 72% zilveren munten willen hebben zeker als zilver schaars is. Ik weet dat ik nu zonder problemen zilveren tientjes kan inleveren omdat ze binnen Nederland vrij bekend zijn. Maar uiteraard kan men ook je munten testen op gehalte als men dat niet weet. Maar van de meeste ooit uitgegeven zilveren munten staat wel vast wat het zilvergehalte is daar heb je zelfs een database voor.

    Wel heb je gelijk dat je zo hoog mogelijk zilvergehalte moet proberen aan te houden, maar in sommige gevallen kan zelfs 72% genoeg zijn of zelfs 40% als je daar een kilo van hebt.

    Stel dat zilver piekt en schaars is, en de industrie zilver nodig heeft, Dan zal men bijvoorbeeld een kilo oud muntgeld van 40% zilver net zo goed accepteren als 4 baren zilver van 100 gram. Beiden is 400 gram zilver.

    Alleen die zak van een kilo moet men eerst omsmelten en het koper van het zilver scheiden. Maar anderzijds kan men misschien met het kopen ook nog wat en heb je misschien nog meer aan de zak van een kilo 40% zilveren munten. Maar dat is net hoe je het bekijkt.

    Bij die 4baren van 100 gram hoeft men geen proces meer in te zetten om het zilver van het koper te scheiden als het alleen maar om het zilver is te doen.

  14. Pingback: Manipulatiefase in edelmetalen. | Goldandglory's Blog

  15. Pingback: Zilver: happy face pattern gedetecteerd! | Goldandglory's Blog

Plaats een reactie